Virkeligheden rammer Danske Banks nye topchef

Nu gælder det om at smøge ærmerne op for Danske Banks administrerende direktør, hollænderen Chris Vogelzang, som skal levere i forhold til den storstilede plan, han fremlagde fredag.

Chris Vogelzang, topchef i Danske Bank, optrådte i mere uformelle rammer i Allinge på Bornholm under Folkemødet 2019. Nu er det blevet alvorens time, og udfordringerne tårner sig op. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sommer og sol på Folkemødet 2019. Hollandske Chris Vogelzang stod afslappet i et telt på Bornholm og smilede til de mange danskere, der var mødt frem for at høre, hvordan Danske Banks nye topchef ville rage kastanjerne ud af ilden.

»I'm going to fix it all,« forsikrede Chris Vogelzang med et glimt i øjet, da han stod flankeret af formand Karsten Dybvad.

Debatten, de begge deltog i, hed »Spørg Danske Banks topledelse om alt«, men som ny kaptajn ved roret var Chris Vogelzangs svar på bankens historiske krise så tilpas ukonkrete, at hverken kunder, aktionærer eller medarbejdere formentlig blev meget klogere.

Mere konkret blev topchefen til gengæld, da han i sidste uge fremlagde sin længe ventede plan for bankens fremtid i forbindelse med regnskabet for tredje kvartal. Her stod det klart, at landets største bank er langt fra fordums styrke.

I årets første ni måneder landede Danske Bank et resultat efter skat på ti mia. kr., og selv om det er mange penge, var overskuddet 42 pct. mindre i forhold til samme periode for to år siden.

Og ikke nok med det måtte Chris Vogelzang nedjustere 2019-forventningerne til at ligge i den lave ende af det tidligere udmeldte spænd på 13-15 mia. kr. på bundlinjen.

»Vi præsenterer derfor i dag en række nye ambitiøse målsætninger for 2023 og hovedelementerne i den plan, som skal gøre os i stand til at levere på dem,« udtalte han.

Ukendt i Danmark

Planen vender vi tilbage til. Først lidt om 56-årige Chris Vogelzang, der var et ubeskrevet blad i Danmark, indtil han blev hentet til Danske Bank.

For mere end 30 år siden blev Chris Vogelzang uddannet som civiløkonom fra universitetet i Groningen. Han indledte sin karriere hos det hollandsk-britiske olieselskab Shell, før han blev ansat i den statsejede hollandske bank ABN Amro.

I 2009 indtrådte han i storbankens koncernledelse og blev anset som kronprins og naturlig arvtager efter topchef Gerrit Zalm, da han stoppede for to år siden.

Men der var for meget bankmand i Vogelzang, mente Hollands daværende finansminister, Jeroen Dijsselbloem. Finansministeren ønskede sig en bankdirektør med stærke sociale antenner og pegede i stedet på ABN Amros finansdirektør, Kees van Dijkhuizen.

I 2017 skiftede Chris Vogelzang over som rådgiver for konsulentvirksomheden Boston Consulting Group og kapitalfonden Blackstone, hvor han blandt andet rådgav virksomheder inden for finansiel service.

Siden juni i år, hvor hollænderen begyndte som ny topchef i Danske Bank, har han haft travlt med at lære dansk. At finde rundt i bankens historiske hovedsæde. Og ikke mindst at gennemgå bankens forretning med en tættekam.

I forrige uge kom det så frem, at Danske Bank skal sænke omkostningerne markant frem mod 2023. Vogelzang vil nå en omkostningsprocent i den lave ende af 50erne og en egenkapitalforrentning på ni til ti pct. Til sammenligning lå omkostningsprocenten på 58,5 i årets første ni måneder, mens forrentningen af egenkapitalen i samme periode var 8,5 pct.

»Med de ambitiøse planer for omkostningsudviklingen skal man forvente, der vil ske fyringer i Danske Bank over de kommende år. Det virker uundgåeligt, i og med at langt størstedelen af omkostningsbasen består af løn til medarbejdere,« sagde Mikkel Emil Jensen, bankanalytiker i Sydbank, i forrige uge til Berlingske.

Chris Vogelzang, adm. direktør i Danske Bank

»Jeg forventer, at vi i 2023 har færre ansatte end i dag.«


Først skal der dog investeres massivt i digitalisering, hvilket vil slå igennem på resultatet til næste år. Her venter Danske Bank blot en egenkapitalforrentning på fem til seks pct.

Om den helt nye vejrprognose svarede Chris Vogelzang på engelsk med hollandsk accent:

»Jeg forventer, at vi i 2023 har færre ansatte end i dag. Jeg kommer ikke til at svare på, præcis hvor mange færre det vil være. Det er for tidligt.«