Vift med hånden, og du har betalt til Amazon

Internetgiganten har indført håndfladebetaling i de første to af sine butikker og håber, at den nye betalingsform vil vinde om sig i butikker, på kontorer og på stadioner.

Internetgiganten Amazons nye betalingsmetode er håndfladen. Forinden har man scannet sin håndflade og koblet aftrykket sammen med sit kreditkort. Fremover er det blot at vifte med hånden over scanneren. Så er der betalt. Fold sammen
Læs mere
Foto: PR
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Giv hånden, og handelen er afsluttet.

Det er internetgiganten Amazons nyeste tilbud til kunderne, som siden tirsdag har kunnet bruge håndfladen som betalingsmiddel, når de køber ind i foreløbig to af Amazons fysiske butikker i hjembyen Seattle i det nordvestlige USA.

Den nye måde at betale på vil snart også kunne bruges i Amazon-butikker i San Francisco, New York og Chicago, og her skal det selvsagt ikke slutte. Amazon håber at kunne udbrede konceptet til andre butikker og måske også kontorer og stadioner.

Håndfladen kobles til kreditkortet

Betalingen sker ved at føre håndfladen forbi en scanner. Den kobler så håndfladeaftrykket sammen med det kreditkort, som man allerede har afleveret oplysningerne om til Amazon, og herefter trækkes pengene for de indkøb, som man foretager.

Det kræver, at man i en af butikkerne har fået scannet sin håndflade i en særlig scanner, som tager flere billeder for at gøre genkendelsen så præcis som mulig, og at man har har lagt sine kreditkortdata og sit telefonnummer ind i Amazons system. Modsat andre Amazon-tiltag kræver det ikke en Amazon-konto at kunne bruge håndfladebetalingen.

Konceptet er døbt Amazon One, ganske som Amazons første fragtfly i et ordspil på den amerikanske præsidents eget fly, Airforce One.

Amazons ansvarlige for de fysiske butikker, Dilip Kumar, håber på, at betalingsformen vil vinde god udbredelse, navnlig nu hvor mange på grund af coronavirussens hærgen gerne vil undgå fysisk kontakt med også apparater.

Bekymring for at aflevere flere data

Mange vil dog være ganske lidt begejstrede for også at aflevere deres biometriske data til internetgiganten, som gentagne gange har været i skudlinjen for sin lidt for entusiastiske indsamling af folks personlige data – også uden at folk nødvendigvis ved det. Dilip Kumar bedyrer over for TV-stationen CNN, at alle billeder af folks håndflader er krypteret og ligger centralt hos Amazon, og at der ikke gemmes data på de enkelte scannere.

Ifølge det amerikanske nyhedssite The Verge vil brugerne kunne slette deres biometriske data igen direkte fra Amazon One-scanneren i butikken eller fra Amazons onlineportal, hvis de ikke længere ønsker at bruge betalingsmuligheden.

Amazon har arbejdet på Amazon One i flere år og tog i slutningen af 2019 patent på håndfladegenkendelsesteknologien.