USA udvider granskning af Amazon

Nu kommer også internetgigantens mest indbringende forretning – salg af blandt andet datalagring og adgang til datacentre – under de amerikanske konkurrencemyndigheders lup.

Amazon Web Services, som bl.a. sælger lagerplads i de store datacentre, er internetgigantens bedst indtjenende del af forretningen og kommer nu også under konkurrencemyndighedernes lup. Fold sammen
Læs mere
Foto: Salvador Rodriguez/Reuters/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De amerikanske myndigheder udvider undersøgelserne af internetgiganten Amazons dominans og markedsmetoder.

Ifølge nyhedsbureauet Bloomberg er det nu ikke alene Amazons detailforretning, men også den internetbaserede cloudforretning Amazon Web Services (AWS), som bliver gennemgået af USAs konkurrencemyndigheder. En stigende del af verdens IT-systemer og -programmer kører fra store datacentre, som teknologigiganterne ejer og lejer lagerplads og kapacitet ud af.

Risiko for misbrug af dominerende stilling

Konkurrencemyndigheden Federal Trade Commission (FTC) har bedt andre softwareselskaber om oplysninger om praksis på området for at kunne kortlægge markedet.

Amazons oprindelige internetboghandel har udviklet sig til et væg til væg-salgssted med en enorm rækkevidde ud til kunderne, og mange virksomheder sælger deres varer gennem Amazons markedsplads. Det skaber frygt for, at Amazon kan straffe virksomheder, som bruger andre cloudleverandører, eller omvendt give særlige fordele, hvis en virksomhed fravælger Amazons konkurrenter. Endelig konkurrerer mange produkter med Amazons egne, hvilket kan skabe konflikter, som ødelægger konkurrencen.

En række af teknologigiganterne er i øjeblikket under lup i både USA og EU. Facebook, Google, Apple og Amazon risikerer indgreb som følge af den amerikanske forbundsregerings, kongrespolitikernes og en lang række delstaters undersøgelser af deres forretningspraksis. I fokus er, om de store presser de små ud af markedet, og hvor mange data de samler ind om besøgende og brugere, og hvordan disse data efterfølgende bruges.

Her kommer pengene fra

Amazon er den største udbyder af de netbaserede tjenester, ofte omtalt i IT-slang som »cloud computing«. AWS er internetgigantens hurtigst voksende forretning og har de seneste 12 måneder udgjort 60 procent af Amazons overskud. Microsoft er nærmeste konkurrent, men der findes en række mindre udbydere på markedet. Ifølge analysehuset Gartner er AWS' markedsandel på 48 procent, hvor Microsoft ligger på 16 procent.

Amazon sælger en lang række produkter, som kører over internetforbindelsen til datacentrene, heriblandt database, værktøj til maskinlæring og brug af kunstig intelligens.

Hverken FTC eller Amazon ønsker at kommentere situationen.

Om FTCs undersøgelser faktisk fører til indgreb, er ikke sikkert, men myndighedernes opmærksomhed i hele verden over for teknologigiganternes magt er blevet skærpet betydeligt gennem de seneste år, båret frem af de efterhånden utallige dataskandaler, som har afsløret, hvor omfattende indsamlingen af personlige data er blevet, og hvad disse data kan bruges og misbruges til.

Kritik fra valutafonden

Den Internationale Valutafond (IMF) krævede i april i år indgreb mod giganterne. Den overraskende hårde udmelding lød, at Google, Amazon, Facebook, Apple m.fl. med deres magt ødelægger konkurrencen, truer stabiliteten og får priserne til at stige.

EUs danske konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, indledte i juli en undersøgelse af, om Amazons brug af data fra alle, der sælger varer via Amazon, kan være konkurrenceforvridende.