Amerikansk finansminister: »Amazon har destrueret USAs detailhandel«

Den amerikanske finansminister, Steven Mnuchin, retter et opsigtsvækkende angreb mod techgiganten Amazon, der ifølge ham er skyld i den amerikanske detailhandels nedtur. Steven Mnuchins angreb kommer i hælene på den seneste tids undersøgelser fra det amerikanske justitsministerium, der vil kulegrave Amazon for monopollignende tilstande.

Ifølge den amerikanske finansminister Steven Mnuchin er der behov for at kulegrave de store techselskaber som Amazon, da de med deres størrelse undergraver konkurrencen i den amerikanske detailhandel. Amazon afviser dog dette. Fold sammen
Læs mere
Foto: POOL New/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Steven Mnuchin, den amerikanske finansminister, går onsdag direkte i kødet på teknologi- og handelsvirksomheden Amazon. Ifølge ministeren er den multinationale handelsplatform med dets prominente placering på onlinehandlen så dominerende, at virksomheden egenrådigt har smadret den amerikanske detailhandel og dermed er med til at skævvride konkurrencen.

Det skriver CNBC.

»Hvis du kigger på Amazon, selvom der er fordele ved det, så har de ødelagt detailindustrien på tværs af USA. Så der er ingen tvivl om, at de har begrænset konkurrenceevnen. Der er områder, hvor Amazon skader virkelig mange små virksomheder,« siger Steven Mnuchin til CNBC.

Undersøges af justitsminister

Finansministerens angreb kommer blot en uge efter, at Amazon sammen med en række andre techvirksomheder måtte stå skoleret foran et retsudvalg i den amerikanske Senat for at diskutere konkurrence på internettet og online markeder, og hvorvidt techselskaberne har en uretmæssig monopol på disse markeder. Det store politiske spørgsmål her er, om de dominerende amerikanske selskaber er blevet så store, at de risikerer at blive splittet op for at undgå monopollignende tilstande.

Det amerikanske justitsministerium har tirsdag ligeledes annonceret, at de er i gang med at undersøge, hvordan »markedsledende onlineplatforme har opnået markedsstyrke og indgår i praksisser, der har reduceret konkurrencen, kvalt innovation eller på anden måde skadet forbrugerne«. For mange er det en klar indikation på, at Trump-administrationen er redet til at skrue bissen på over for techgiganterne.

Og ifølge Steven Mnuchin er det nødvendigt, at de amerikanske myndigheder nu sætter større fokus på techgiganterne, herunder også Amazon.

Denne detailbutik er blot en af mange, der ligger øde i gaderne på Manhattan, New York. Ifølge det amerikanske beskæftigelsesministerium har detailbranchen mistet flere end 140.000 jobs siden januar 2017. Fold sammen
Læs mere
Foto: SPENCER PLATT/Ritzau Scanpix.

»Jeg synes, at det er virkelig godt, at justitsministeren kigger på det her. Jeg synes, det er et vigtigt problem, og jeg ser frem til hans rapportering til præsidenten og høre hans anbefalinger,« siger Steven Mnuchin.

En talsperson fra justitsministeriet vil ikke kommentere på, hvilke virksomheder vil være omfattet af undersøgelsen, men meddelte dog, at den vil rejse bekymringer om »søgemaskiner, sociale medier og nogle detailhandler online,« hvilket for mange er en klar reference til Google, Amazon, Facebook og muligvis også Apple, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Virksomhedens aktier faldt med 1,2 pct. onsdag morgen, men sluttede stadigvæk af med en samlet vækst på +0,32 pct., skriver CNBC.

Amazon: »Små virksomheder blomstrer«

Amazon var onsdag tidligt ude for at forsvare sig selv mod anklagerne fra finansministeren. Ifølge virksomheden foregår omkring 90 pct. af samtlige salg i USA stadigvæk i fysiske butikker, og at Amazon kun repræsenterer mindre end én pct. af den samlede globale detailhandel.

»Små og mellemstore virksomheder blomstrer på grund af Amazon. I dag udgør uafhængige sælgere op til mere end 58 pct. af bruttofortjenesten på fysiske goder via Amazon, og deres salg er vokset dobbelt så hurtigt som vores egen, hvilket svarer til 160 mio. dollar i 2018,« siger Jodi Seth, talsperson for Amazon, til Washington Post.

Ifølge analysebureauet EMarketer Inc. ligger Amazons andel af den samlede amerikanske detailhandel på omkring fire pct., mens Euromonitor International mener, at det snarere ligger på 7,7 pct., skriver Bloomberg News.

Desuden hører det også med til historien, at Amazon vælger at kigge på det samlede billede for detailsalget i USA, hvilket inkluderer benzin, biler, fødevarer og restauranter, hvor Amazon ikke er til stede. Kigger man på de områder, hvor Amazon er førende – tøj, elektronik og bøger – er de førende på markedet, som Berlingske tidligere har beskrevet.

På spørgsmålet om, hvorvidt Amazon kan sammenlignes med detailkæden Walmart, der ligeledes er blevet kritiseret for at skade mindre detailforretninger, sagde Steven Mnuchin, at de to sager ligner hinanden, men også er anderledes.

Jeff Bezos, stifteren og topchefen for Amazon, har tidligere understreget, at store virksomheder også skal kigges efter i sømmene, hvilket inkluderer hans egen virksomhed. Men foreløbigt er der lange udsigter til at sætte handling bag ordene. Fold sammen
Læs mere
Foto: JIM WATSON/Ritzau Scanpix.

»Folk har haft de samme bekymringer omkring Walmart. Walmart udviklede dog en forretning, hvor mindre detailbutikker kunne konkurrere med dem. Og som man kan se, overdrog Walmart en stor del af detailbranchen til Amazon,« siger Steven Mnuchin til Bloomberg.

Amazons adm. direktør Jeff Bezos, der også er listet på Forbes' milliardærliste som verdens rigeste mand, sagde på virksomhedens årlige aktionærmøde i maj måned, at »store enheder fortjener at blive undersøgt og kulegravet«. Han understregede samtidig, at virksomhedens hastige vækst kræver en større transparens og fleksibilitet. På mødet nedstemte aktionærerne dog et forslag om at nedsætte et uafhængigt organ, der skal holde øje med Jeff Bezos.