Amerikansk justitsministerium går i kødet på techgiganter

Det har rumlet et stykke tid, men nu er det officielt. De amerikanske myndigheder vil undersøge store amerikanske techgiganter for mulige brud på konkurrencelovgivning i en manøvre, der skal kortlægge, om forbrugere er blevet ført bag lyset.

Det amerikanske justitsministerium vil indlede en undersøgelse af en række amerikanske techgiganter. Det kommer med stor sandsynlighed til at ramme virksomheder som Amazon, Apple, Facebook og Google. Fold sammen
Læs mere
Foto: REUTERS FILE PHOTO

Der er ikke kommet navne på bordet, men bedømt ud fra aktiemarkedets reaktion er der næppe nogen tvivl om, at de amerikanske myndigheder vil gå hårdt til techgiganter som Facebook og Amazon.

Allerede i begyndelsen af juni rygtedes det, at de amerikanske forbundsmyndigheder ville iværksætte en undersøgelse af landets indflydelsesrige teknologimastodonter.

Da den nyhed poppede op, blev der næsten øjeblikkeligt kappet knap 900 milliarder kroner af den samlede markedsværdi i de fire teknologigiganter Google, Facebook, Amazon og Apple.

Sent tirsdag dansk tid bekræftede det amerikanske justitsministerium, at myndighederne vil undersøge, hvordan »markedsledende onlineplatforme har opnået markedsstyrke og indgår i praksisser, der har reduceret konkurrencen, kvalt innovation eller på anden måde skadet forbrugerne«.

De fire store amerikanske techvirksomheder, Google, Apple, Facebook og Amazon, har længe været i søgelyset i USA.

Tidligere på måneden måtte tech-kvartetten stå skoleret i det amerikanske senat i en høring om konkurrence på internettet og onlinemarkeder. Det store politiske spørgsmål her er, om de dominerende amerikanske selskaber er blevet så store, at de risikerer at blive splittet op for at undgå monopollignende tilstande.

Under høringen kom især Facebook en tur i politikernes vridemaskine.

»Facebook har i skandale efter skandale demonstreret, at de ikke fortjener vores tillid,« sagde den demokratiske senator Sherrod Brown i sin åbningstale.

Senatoren benyttede samtidig muligheden for at skyde med skarpt mod Facebooks grundlægger og frontfigur Mark Zuckerberg.

»Facebooks topchef, Mark Zuckerberg, har sagt, at Facebook måske mere er som en regering end et selskab. Men ingen har valgt Mark Zuckerberg,« lød det fra Sherrod Brown.

Med udsigten til et stigende politisk pres og myndighedernes ånde i nakken har de store amerikanske IT-giganter samlet en hær af lobbyister, der skal kæmpe selskabernes sag i Washington.

Ifølge New York Times brugte Amazon, Apple, Facebook og Google tilsammen 365 millioner kroner på lobbyvirksomhed i 2018. Det er en fordobling på blot to år. Et større slag venter forude i Washington.

Også i Europa er den danske konkurencekommissær Margrethe Vestager gået hårdt til flere store IT-giganter.

Så sent som i marts præsenterede Margrethe Vestager Google for en bøde på hele 11 milliarder kroner for grov misbrug af markedsmagt, fordi selskabet forhindrede rivaler i at placere deres søgeannoncer på tredjeparts hjemmesider.