USA-undersøgelse af techgiganter udløser kæmpe milliardtab

Bredt politisk pres får Trump-regeringen til at indlede undersøgelser af Google, Facebook, Amazon og Apple for konkurrenceforvridning.

Amazon, Apple, Facebook og Google står til at blive undersøgt af de amerikanske myndigheder, og det kostede øjeblikkeligt dyrt på deres markedsværdi, som styrtdykkede. Arkivfoto: Reuters/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: REUTERS FILE PHOTO

Der blev bare lige lettet på låget, og kort efter lå regningen der: 133 milliarder dollars eller 886 milliarder kroner.

Rygtet om, at de amerikanske forbundsmyndigheder nu for første gang gør klar til at undersøge de fire teknologigiganter Google, Facebook, Amazon og Apple for mulige overtrædelser af konkurrencelovgivningen, kostede øjeblikkeligt dyrt på aktiekursen, der styrtdykkede og dermed hakkede store hundredmilliardlunser af værdien af de store selskaber.

Kan få langsigtede konsekvenser

Justitsministeriet og den føderale handelskommission er ifølge den britiske finansavis Financial Times indstillet på at gå teknologigiganterne på klingen, bekræfter to anonyme kilder over for avisen. Det fremgår ikke, hvad de fire selskaber vil blive undersøgt for.

Det er dog nyt, at den amerikanske centraladministration under præsident Donald Trump nu lægger en strammere linie. Flere amerikanske delstater har gennem flere år skærpet lovgivningen, fordi politikerne mener, at teknologigiganterne har haft for frie tøjler. Den vestamerikanske delstat Californien, som er hjemsted for en række af teknologigiganterne, er gået forrest.

Det er centraladministrationens første konkrete skridt mod undersøgelser af mulig konkurrenceforvridning. Det kan få langsigtede konsekvenser, forudser en række analytikere.

»Hvis Justitsministeriet rykker frem, vil en undersøgelse sandsynligvis kunne opildne kritikken af Facebook, Amazon og andre techgiganter, og det vil få retorikken til at blusse op op til valgåret 2020,« mener Justin Post fra Merrill Lynch ifølge nyhedsbureauet Bloomberg.

Politikerne har fået nok

Det er politikere fra både Demokraterne og Republikanerne, som er gået på tværs af normale partiskel og har fået nok af den magt, som teknologigiganterne har opnået. Mange er inspireret af EUs opstramninger af persondatabeskyttelsen, mens nogen skæver til de mange gigantbøder, som EUs danske konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, har langet ud. Den demokratiske senator Elizabeth Warren fra delstaten Massachusetts har fremlagt en detaljeret plan for, hvordan hun kræver teknologigiganterne splittet op for at bryde deres monopoler, og den republikanske ordfører på konkurrenceområdet, Jim Sensenbrenner, gjorde det klart, at »efterhånden som verden bliver mere afhængig af en digital markedsplads, må vi drøfte, hvordan reguleringen skal opbygges for at sikre fairness og konkurrence«. Han advarede dog mod at drage »forhastede konklusioner«

Google-aktien faldt med 7,2 procent og landede på det laveste siden januar. Facebook raslede 9,3 procent ned og har ikke ligget så lavt siden juli 2018. Amazon faldt med 5,4 procent, Apple med 2,7 procent.

Hverken det amerikanske justitsministerium eller den føderale handelskommission ønsker at udtale sig. Det gør de fire selskaber heller ikke.

Ifølge Financial Times vil justitsministeriet kaste sig over Google og Apple, mens handelskommissionen vil undersøge Facebook og Amazon. De to myndigheder varetager tilsammen konkurrencelovgivningen.

Undersøgelserne kan komme til at vare i flere år, og myndighederne kan i sidste ende beslutte sig for ikke at gå videre med sagerne.