Ugens vindere og tabere: 3F formand Per Christensen fanget i lianerne

Den ellers besindige 3F-formand Per Christensen er viklet godt og grundigt ind i junglens lianer. Efter afsløringer af, at hans folk i lufthavnen styrer efter jungleloven frem for grundloven.

3F-formand Per Christensen har taget afstand til truslerne om repressalier mod en vikar i lufthavnen i Kastrup. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger

Ugens vindere:

Bankdirektør med et bredt vingefang

Berit Behring, Danske Bank. Fold sammen
Læs mere
Foto: PR-foto: Alexander Donka.

Det kan nok være, at der er blevet renset ud i Danske Bank-toppen det seneste års tid. En hovedbanegård for ambitiøse finansfolk, som har mødt hinanden i svingdøren ind til og ud fra de bonede og tæppebelagte gulve i Holmens Kanal.

Ny i det forum er den 52-årige Berit Behring. Skjules kan det ikke, at Danske Bank ikke ligefrem har vadet i succes de seneste to år. Men, men: Danske Bank i Sverige har faktisk ganske god succes, og det er da også herfra, Berit Behring er hentet. Den nye bankdirektør skal være chef for den prestigefyldte afdeling for formuende kunder, Wealth Management, der har et par tusinde medarbejdere.

Berit Behring har imidlertid også fået en nebengesjæft, nemlig som chef for bæredygtighed i banken, Societal Impact & Sustainability. Det er noget med samfundsansvar og bæredygtighed. Hm, hvad har yngelpleje og samfundsansvar nu med hinanden at gøre?

Noget tyder på, at Behring fremover skal bære hele tre kasketter. Chef for finansiel yngelpleje, det samfundsansvarlige ansigt udadtil og tjah, rollemodel for ambitiøse kvinder. Hun får noget at se til.

Eivind Kolding – nu på vej ind ad bagdøren

Eivind Kolding. Fold sammen
Læs mere
Foto: Celina Dahl.

Snart runder Eivind Kolding 60 år. En mand, der har prøvet mere end de fleste – af både op- og nedture.

Nu står Eivind Kolding over for en ny, stor opgave, nemlig at synliggøre transportvirksomheden NTG via en børsnotering. Nå ja, ikke en rigtig børsnotering. Nordic Transport Group er på vej ind ad bagdøren: Kolding og co. er nemlig på vej på børsen via et opkøb af det tidligere, men nu tomme biotekselskab Neurosearch. NTG ejer knap halvdelen af selskabet, og i denne uge kom så meddelelsen om, at NTG er på vej til at overtage resten. Og spørger du, hvad pokker interessen er for NTG i at overtage et tidligere biotekselskab, jamen så er gossipperne dig svar skyldig.

Det vigtigste aktiv i Neurosearch synes at være værdien af det skattemæssige underskud på knap 400 mio. kr. Uforståeligt for de uvidende gossippere, at NTG ikke bare går ind ad fordøren på børsen. Det ville der altså være mere schwung over.

Eivind Kolding har i den grad en tung erfaring at trække på. Fra A.P. Møller - Mærsk, over Danske Bank, landets største pengetank, Novo Holdings, og nu altså som formand for et selskab, som vil forsøge at gøre DSV-folkene kunsten efter.

Værsgo, drenge – her har I nøglerne

Kurt Daell. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nikolai Linares.

Sådan gøres det. Overlevering af mindre aktieportioner trin for trin, indtil far i butikken helt har overdraget værdierne til sine efterkommere. Sådan gør Harald Nyborg-ejeren, Kurt Daell, det i hvert fald.

Kurt Daell er plejebarn fra Østrig – for godt nok rigtig mange år siden. Han er blevet milliardær på Harald Nyborg, Jem & Fix og Daells Bolighus. Og ja, Kurt Daell er ud af »Dalle Valle«-familien, men kom ud, inden det kendte Daells Varehus gik nedenom og hjem.

Nu har Kurt Daell overdraget ti procent af aktierne til den yngste søn, Njal Daell, mens den ældste, Erling Daell, igennem de senere år også har fået en stor aktiepost. Far Kurt sidder dog stadig på de stemmetunge aktier – og bestemmer.

Set udefra er der tale om et langt glidende generationsskifte. Blot må man håbe, at far og sønner har samme tålmodighed med hensyn til den endelige overdragelse. Kurt Daell er trods alt efterhånden 78 år. I parentes bemærket: Det fremgår ikke, hvad generationsskifteskatten er løbet op i, i forbindelse med nøgleoverdragelsen fra far til sønner.

Ugens tabere:

Det er jo en jungle derude

3F-formand Per Christensen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger.

Hvem skulle have troet, at de havde opdyrket en jungle midt i Københavns Lufthavn.

Men at det er realiteten, står nu klart efter en uge, hvor det er blevet afdækket, at den højtberømmede danske foreningsfrihed ikke gælder 3F-personalegrupperne, som står for bagagehåndteringen for SAS.

For som de fleste nok har hørt, så har 3F-medlemmer truet, strejket og gør alt for at klemme en vikar ud af lufthavnen, fordi han ikke vil melde sig ind i 3F. Meldingen fra et ledende 3F-medlem til vikaren var, at »her er det jungleloven, der gælder« – og det fortæller jo noget af dybden i en sag, som let kan blive endnu alvorligere og hive nye sager frem i lyset.

Det er åbenlyst ulovligt, og det udstiller, at 3F og formand Per Christensen nok på forbundsplan forstår at sige det rigtige – og lovlige – men at en del af deres medlemmer lever i noget, der ligner middelalderen, hvor fagforeninger stadig havde monopol på arbejdspladserne og alene kunne diktere, hvad de ansatte måtte og skulle.

For Per Christensen kan det blive grimt, fordi sagen udstiller virkeligheden kontra de fine ord. Det kan ramme ham og 3F, hvis politikerne tager sig sammen og griber ind.

Den dag Peter Warnøe blev ædt af løven

Peter Warnøe. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged.

Det har ikke været lette uger for erhvervsmanden Peter Warnøe.

Forleden blev det kendt, at han havde hevet betydelige beløb ud af flere selskaber i form af aktionærlån. Den slags er ulovligt, så nu trues han med en politianmeldelse, og det gør ondt.

Peter Warnøe var ellers vokset frem som kendiserhvervsmand qua deltagelsen i det højtprofilerede DR-program »Løvens hule«, hvor dommerne har mulighed for at investere i deltagernes selskaber. Her sad han tidligere bl.a. sammen med erhvervskvinden Ilse Jacobsen, der som bekendt trak sig sidste år, hvor der blev sat lup på bl.a. arbejdsforholdene i hendes virksomheder.

Det har set godt ud på overfladen, men er altså åbenbart også sket for lånte penge, og Warnøe står noget forpjusket tilbage. Warnøe er kendt som en rigtig IT-iværksætter, der har etableret flere virksomheder – nogle succesfulde, andre med mindre succes. Han blev dog hårdt ramt af den bristede IT-boble omkring år 2000 – men har siden formået at rejse sig.

Nu har Peter Warnøe trukket sig fra »Løvens hule« og vil koncentrere sig om at få styr på sine forretninger og pengeforhold. Det lyder som en klog beslutning i en svær tid.

Beskidte sager har det med at dukke op igen

Jørgen Mads Clausen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bjarne Lüthcke.

Det er en rigtig ubehagelig sag, som Danfoss og familiens overhoved, Jørgen Mads Clausen, skal håndtere i disse dage.

For nu er det endeligt slået fast, at Danfoss har efterladt en massiv og meget alvorlig forurening i jorden ved en strand på Als, hjemstedet for den store koncern.

Det var i 1950erne og 1960erne, at virksomheden – med myndighedernes tilladelse – hældte store mængder giftigt affald ud på og ved stranden. Det har ført til en massiv forurening, som har ført til lukningen af en lang strækning på Als.

Jeg synes ikke, at der har været en finger at sætte på Danfoss og familieoverhoved Jørgen Mads Clausens håndtering af sagen. Det var dem selv, der gjorde regionen opmærksom på den mulige forurening, og man har sagt højt, at man er klar til at deltage i betalingen af en eventuel oprydning. Det kunne selskaber som DuPont og selskabet bag det gamle Cheminova lære af.

Men den korrekte håndtering ændrer bare ikke på, at det er en alvorlig og potentiel rigtig dyr sag for Danfoss, og at Jørgen Mads Clausen nok skal blive holdt op på sit løfte om at rydde op i lokalsamfundet.