Ugens vindere og tabere: Ingen mexikanerfest i Hørsholm

Der er grus i maskineriet hos to af landets ellers mest succesfulde virksomheder: Chr. Hansen Holding og Novozymes. Derfor er de endt i taberterræn. På vindersiden finder vi en tapper svensker.

CEO, Chr. Hansen, Mauricio Graber Fold sammen
Læs mere
Foto: PR-foto

Ugens vindere

 

Stadig fut i Danmarks senioriværksætter

Bestseller-stifteren Troels Holch Povlsen har gjort det igen – banket en virksomhed op og tjent kassen på at sælge den.

Troels Holch Povlsen har nået pensionsalderen, men har fortsat succes med iværksætteri. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jeppe Michael Jensen.

Over en halv milliard har han indkasseret for sin resterende aktiepost i designvirksomheden Hay, som han stiftede i 2002 sammen med Rolf og Mette Hay. Køberen er den amerikanske møbelproducent Herman Miller, som allerede ejer en andel af virksomheden.

Troels Holch Povlsen rangerer i samme liga som stifteren af Jysk, nyligt afdøde Lars Larsen. Begge udmærker sig ved et udpræget købmandstalent, en uovertruffen næse for forretning og for at spotte nye muligheder. Troels Holch Povlsen har opbygget den verdensomspændende tøjkoncern Bestseller, som sønnen Anders Holch Povlsen har hovedansvaret for. Holch senior har rigelig råd til at nyde en afslappende pensionisttilværelse med med golf og krydstogter, eller hvad man nu kunne drømme om.

Med Troels Holch Povlsen kan åbenbart ikke la' vær' – og heldigvis for det. Hay repræsenterer den danske designscene på ypperste vis, og det må da også være sjovere at skabe nye virksomheder fremfor blot at hvile på laurbærrene.

 

Tapper svensker tager tørn med B&O

»Den strategiske retning er uændret, men det står klart, at der skal ske en fundamental ændring af salgs- og marketingsindsatsen og skabes en kultur, hvor vi er tættere på kunder og partnere,« siger den 55-årige svensker Kristian Teär, der er administrerende direktør for kriseramte B&O. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup.

B&Os bestyrelsesformand Ole Andersen har overtalt den i Danmark ukendte svensker Kristian Teär til at forsøge sig med posten som topchef i det kriseramte ikon B&O. Hans chancer for at vende B&O til succes spås generelt ikke som store, så hvorfor tager han så jobbet?

Set fra en CEOs stol er B&O som en lottokupon, hvor risikoen for at vinde ikke er stor. Hvis Kristian Teär kan lykkes med at få B&O på ret køl, hvilket en stribe forgængere som bekendt ikke evnede, så vil han blive fejret og efterlade sig evig berømmelse i dansk erhvervsliv. Omvendt: Lykkes det ikke, vil ingen bebrejde Kristian Teär det, for opgaven var bare umulig. Hans forgængere, som måtte give op, er jo ikke hvem som helst, men dygtige og energiske erhvervsfolk.

»Min kærlighed til B&O ligger lang tid tilbage, og jeg har en meget stor passion for det her brand. Jeg elsker designet og produkterne,« sagde han forleden. Det er da en god begyndelse. Her fra gossip-redaktionen ønsker vi Kristian Teär held og lykke med opgaven.

 

Nyt, men beskedent job til Hyldahl

Tidligere ATP-direktør Christian Hyldahl har fået et nyt, om end mindre job. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix.

Tidligere ATP-direktør Christian Hyldahl har landet et nyt, omend mere beskedent, job, efter at han i 2018 forlod stillingen som øverste chef for Danmarks største pengetank. Hans farvel til ATP kom efter en stribe kritiske artikler i Børsen om hans rolle i skattedrevne aktiehandler, da han var chef for Nordea Markets.

Christian Hyldahl bliver chef for omkring 40 medarbejdere i Stockholm og København hos kapitalforvalteren Blackrock, hvor han skal have ansvaret for kapitalforvaltning og salg af serviceydelser til institutionelle investorer og banker i Norden.

Sammenlignet med ATP er det er unægtelig en mindre butik, og en butik, som er langt mindre politisk følsom og langt mindre underlagt folkestemningen. Vi har diskuteret på gossipredaktionen, om Christian Hyldahl skal op eller ned – men et nyt job er et nyt job, så op med ham!

 

Ugens tabere

 

Ingen mexikanerfest i Hørsholm

CEO hos Chr. Hansen, Mauricio Graber. Fold sammen
Læs mere
Foto: PR-foto.

Nej, trods navnesammenfaldet er seniorgossipperen desværre ikke i familie med den rige virksomhed Chr. Hansen Holding i Hørsholm. I så fald havde jeg næppe måttet tage til takke med en ydmyg post som gossipredaktør.

Chr. Hansen Holding har i en årrække været en ren vinderaktie. Men hovsa, nu er opturen afløst af nedtur. Vækstforventningerne skrues ned, og det resulterede øjeblikkelig i en afstraffelse på børsen med et fald på 13 procent. Årsregnskabet skuffer.

Dykker man lidt ned i materien viser det sig, at aktien er faldet med 32 procent over det seneste år. Hm! Det er mystisk.

Chr. Hansen Holding fik 1. juni 2018 ny topchef, mexikanske Mauricio Graber. Og 1. november 2018 ny formand, franske Dominique Reiniche. Pudsigt, at det første år med den nye ledelse for bordenden skuffer så meget.

Gossipperne kan se tre mulige forklaringer. Den nye ledelse er ikke dygtig nok. Den tidligere ledelse afleverede en virksomhed ude af form. Eller at den nye ledelse ekstraordinært skruer ned – for i stedet at komme til at fremstå som vindere over de næste år. Det er bare en tanke.

 

Av-av, igen en gyser fra Novozymes

Portræt af Novozymes administrerende direktør Peder Holk Nielsen Fold sammen
Læs mere
Foto: Malene Anthony Nielsen.

Hvis der er to, der står sammen i Big Business, må det være topchefen og bestyrelsesformanden i Novozymes. Uadskillelige er de to, Peder Holk Nielsen og Jørgen Buhl Rasmussen – domine et sanctus.

Bagsværd-virksomheden skuffer igen med en nedjustering. Væksten er væk, og i værste fald ender året med en minusvækst. Det er rigtig skidt for tilliden til den øverste top.

Novozymes er så absolut ikke en dårlig virksomhed, men noget tyder på, at ledelsen er kørt fast, at der mangler ideer og energi til en ny fremtid. Der tjenes fortsat gode penge, men fremtiden er angiveligt ikke så grøn, som Novozymes kunne ønske sig.

Gad vide, hvad de tænker hos hovedaktionæren, Novo Holdings, hvor den tidligere Novo Nordisk-direktør Lars Rebien Sørensen er formand. Ikke at hovedaktionæren kunne finde på at blande sig. I hvert fald ikke offentligt.

Novozymes har mistet noget af det vigtigste for en børsnoteret virksomhed, nemlig tilliden til ledelsen. Tidspunktet for et naturligt skifte synes forpasset, derfor kan det interne miljø de næste måneder i Novozymes-toppen gå hen og blive dramatiske.

 

Så er porten til ATPs fremtid slået ind

Torben M. Andersen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix.

Dagens tredje navn på bagsidens noget kedelige højrespalte hedder Torben M. Andersen – formand for vores allesammens pensionshus ATP. Han er kommet i modvind, faktisk i en slags verbal håndgemæng, med to af landets førende eksperter på finansområdet.

Professor Jesper Rangvid, CBS, samt lektor og tidligere bankdirektør i Danske Bank og formand for finanstilsynet, Henrik Ramlau-Hansen, har i tidsskriftet, Finansinvest, åbnet for debatten om ATP.

Nemlig om finanshuset kan levere de pensionsafkast til alle os danskere på et tidspunkt, hvor ATP ikke bare er ramt af nulrentemiljøet, men tillige låst fast med særlige regler for, hvordan ATP kan investere. Men pyha, det er et kompliceret regnestykke.

Torben M. Andersen afviser bekymringen. I stedet fremhæver han, at ATP er en tordnende succes, et af de mest succesfulde finanshuse overhovedet. Gossipperne er enig med Torben M. Andersen et langt stykke hen ad vejen, men noget tyder på, at døren ind til ATPs fremtid ikke er lukket men først lige blevet lirket op.