Tobaksindustrien kræver højere aldersgrænse

Tobaksindustrien og sundhedsorganisationerne er enige: Man skal være 18 år for at købe cigaretter. I Danmark er aldersgrænsen 16 år.

Det her er ikke for børn, mener tobaksindustrien Fold sammen
Læs mere
Foto: Katrine Damkjær
De tjener penge på cigaretsalg - alligevel har tobaksindustrien flere gange forgæves opfordret Danmarks politikere til at forbyde tobakssalg til unge under 18 år, skriver 24timer.

Senest i forbindelse med de nyeste ændringer af rygereglerne, som træder i kraft 15. august.

»I og med at vores produkter er skadelige og vanedannende, foreslår vi, at aldersgrænsen for køb af tobaksvarer sættes op fra 16 til 18 år. Det ville styrke alle tiltag beregnet på at forhindre mindreårige i at købe tobaksvarer,« opfordrer Anne Juul Edwards, informationschef for verdens største tobaksvirksomhed, Philip Morris, i et høringssvar til Folketingets sundhedsudvalg.

I 2004 indførte Danmark en aldersgrænse på 16 år og blev dermed det eneste nordiske land, hvor aldersgrænsen ikke er 18 år.

Også dengang opfordrede tobaksindustrien med Philip Morris i spidsen Kræftens Bekæmpelse, Hjerteforeningen, Dansk Center for Alkoholisme og andre Afhængighedssygdomme til en 18-års grænse.

»Tobaksindustrien er eksempelvis enig i, at børn og unge under 18 år ikke bør ryge og kan principielt støtte, at børn og unge ikke bør kunne købe tobak,« lød det fra Tobaksindustrien, der repræsenterer Skandinavisk Tobakskompagni.

Stik mod advarslerne fra tobaksindustrien og sundhedsorganisationerne valgte politikerne alligevel 16-års grænsen.

I løbet af efteråret hæves aldersgrænsen i England fra 16 til 18 årtil efteråret. Den britiske minister for folkesundhed, Caroline Flint, har begrundet lovgivningen med, at risikoen for kræft tredobles, hvis man begynder at ryge i en alder af 15 år sammenlignet med rygestart i slutningen af 20'erne.

Projektchef i Kræftens Bekæmpelse Per Kim Nielsen anklager tobaksindustrien for at ønske en højere aldersgrænse af rent markedsføringsmæssige grunde. Det handler mere om image, om at markedsføre cigaretter som et 'voksen-produkt', og om, at for mange rygende 13-årige på gadehjørnerne i sidste ende kan ende med et totalt cigaretforbud, mener Per Kim Nielsen. Alligevel støtter Kræftens Bekæmpelse opfordringen.

»Lungerne er ikke færdigudviklede i voksealderen, og risikoen for kræft er derfor markant større. Der er også større risiko for dna-skader. Men politikerne vil ikke høre,« siger projektchef Per Kim Nielsen.

Det samme lyder fra Hjerteforeningens tobaksansvarlige, Anne Skjødt:

»Vi har også uden held opfordret politikerne til at hæve aldersgrænsen. Jo yngre man er, jo mere påvirkelig er man, og det kan kun være positivt, at man gør det så svært for de unge at få fat i cigaretter som muligt,« siger hun.

I 2003 havde 27 af de 38 europæiske lande, der har gennemført lovgivning om enten køb eller forbrug af tobaksprodukter fastsat 18 år som minimumsalder. En minimumsalder på 18 år er også foreslået i §16 i WHO's rammekonvention om tobakskontrol.

Sundheds- og indenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (V) holder ferie og ønsker derfor ikke at forklare 16-års grænsen.

Da aldersgrænsen blev vedtaget for fire år siden, sagde Lars Løkke Rasmussen dengang fra talerstolen:

»Jeg vil gerne helt ærligt sige, at det er da også noget, jeg selv har brugt nogle stunder på at overveje: Hvad er den rigtige aldersgrænse? Er det overhovedet rigtigt at have en?...Ja, når regeringen har valgt at foreslå 16 år, så er det først og fremmest, fordi det er sammenfaldende med afgangen fra folkeskolen.«

Kilde: 24timer