Terma får milliardaftale om F-35-kampfly i hus

Den danske leverandør til forsvarsindustrien har netop givet håndslag på en aftale i London, der sikrer, at Terma også fremover skal være underleverandør til kampflyet Joint Strike Fighter.

Foto: HANDOUT
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Grenaa-virksomheden Terma har i flere år leveret dele til det amerikanske kampfly F-35 Joint Strike Fighter. Og det ser ud til, at det vil den også komme til fremover.

I hvert fald har Terma-topchef Jens Maaløe onsdag til en forsvarsmesse i London underskrevet en samarbejdsaftale med britiske BAE Systems, som står for at bygge en del af det ellers amerikanske kampfly. Aftalen sikrer forlængelse af nogle af de komponent-leverancer, som Terma allerede har stået for.

Aftalen har potentiale til at løbe til 2038, der er den periode, hvor producenten forventer at bygge kampflyet. Derfor udgør den også en stor værdi for Terma. Nærmere betegnet op til 250 millioner dollar (ca. 1,6 mia. kroner), skriver Terma i en meddelelse.

Terma-direktør Jens Maaløe mener, at aftalen er med til at cementere, at Terma er en vigtig del af Joint Strike Fighter-programmet.

»Den er en stærk vidnesbyrd om Termas nuværende og fremtidige position inden for F-35-programmet - og om at samarbejde kan komme Terma, dansk industri og hele F-35-programmet til gode,« siger Jens Maaløe i meddelelsen og tilføjer:

»Lige nu er Terma ved at forberede sig på at investere yderligere i teknologi og i produktionsfaciliteter.«

Terma har været involveret i F-35-programmet siden 2002 og har blandt andet konstrueret elektroniske komponenter og kompositmaterialer, der bruges på det højteknologiske flys haleror.

Joint Strike Fighter er en kandidaterne til at blive afløseren for Forsvarets F-16-kampfly. Joint Strike Fighter-programmet er mundede ud i F-35-flyet, der officielt hedder »Lockheed Martin F-35 Lightning II«. På trods af det navn er det i realiteten en række flyproducenter, som i et konsortium har designet og bygger flyet. Deriblandt BAE Systems.