Telegiganter fastholder at ville drøfte overvågning

Telia og Telenor holder begge fast i, at drøftelserne med justitsminister Søren Pind (V) om en afløser for det kuldsejlede forslag om overvågning af tele- og internettrafikken også vil handle om danskernes ret til privatliv.

Der kommer et nyt forslag til indsamling af data om danskernes brug af telefoni og Internet, har justitsminister Søren Pind (V) bebudet, efter at han i marts måtte opgive sit hidtidige forslag, fordi det ville koste en milliard kroner om året. Arkivfoto: Michael Bocchieri, Getty/AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Michael Bocchieri
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Selv om telegiganten TDC ikke vil blande sig i, hvordan overvågning af danskernes tele- og internetdata påvirker den personlige frihed, kommer justitsminister Søren Pind (V) ikke udenom at skulle tale privatlivets fred, når han i de kommende måneder skal forhandle med tele- og internetudbyderne om et nyt forslag til at give politiet og efterretningstjenesten adgang til dem.

Det fastslår både Telia og Telenor over for Berlingske.

TDCs koncerndirektør med ansvar for kunde- og investorforhold, Jens Aaløse, lagde for første gang afstand til, hvad hele branchen gennem de seneste måneders intense debat har meldt ud, da han onsdag sagde til Berlingske, at »den ideologiske debat om overvågning af borgere og andet er ikke en debat, som TDC ønsker at være en del af. Vi har principielt ingen holdninger til det«.

I fokus helt til Stockholm

I Nordens største teleselskab og nummer tre i Danmark, Telia, er holdningen uændret til den såkaldte sessionslogning, som Søren Pind 17. marts måtte opgive at finde politisk flertal for, efter at det stod fast, at det hidtidige og ikke offentliggjorte lovforslag ville koste en milliard kroner årligt.

»Telia har samme synspunkt og samme betænkeligheder, som vi hele tiden har haft, men det bagudrettede i denne sag er i princippet ligegyldig, nu hvor Søren Pind har taget forslaget af dagsordenen. Det vil vi gerne kvittere for. Vi er blevet lovet og har aftalt en grundig og saglig dialog med Justitsministeriet, hvilket er rigtigt positivt, for det har vi fra begyndelsen efterlyst, og det ser vi frem til,« siger Lasse Andersen, advokat i Telia.

Han understreger dog, at drøftelserne fortsat ikke udelukkende vil handle om økonomien i at sætte en ny slags overvågning op.

»Dialogen vil både skulle afspejle det økonomiske og spørgsmålet om vores kunders integritet. Vi skal stå på mål for vores kunders integritet - det er vigtigt helt op i vores hovedkontor. Så må vi se, hvor dialogen fører hen. Det er rigtigt godt, at Søren Pind tog forslaget af dagsordenen, og at ministeriet har anerkendt, at vi skal have en grundig og saglig dialog. Så kommer vi også med åbne arme, og derfor giver det ingen mening at skyde på hinanden forinden - det kommer der intet godt ud af,« fastslår Lasse Andersen, som nu afventer den konkrete invitation fra justitsministeren.

Balance i efterforskning, økonomi og privatliv

Også hos Telenor, som er både Nordens og Danmarks næststørste, er holdningen den samme som hidtil.

»I vores optik er intet ændret, siden forslaget blev trukket tilbage. Det er fortsat et spørgsmål om at finde den rigtige balance i forhold til politiets efterforskning, i forhold til økonomien og i forhold til vores kunders ret til privatliv. Det skal man finde en balance mellem, og man er nødt til at gå på alle tre ben,« siger Søren Johansen, regulatorisk rådgiver hos Telenor.

Søren Pind har over for Folketingets retsudvalg meddelt, at der på et tidspunkt efter Folketingets sommerferie - og efter forhandlinger med branchen - vil blive fremsat et nyt lovforslag, fordi Rigspolitiet og Politiets Efterretningstjeneste (PET) har bedt om at få samlet oplysningerne om danskernes tele- og internettrafik ind til brug for deres efterforskning.

EU-Domstolen ser på logning i næste uge

Allerede i næste uge holdes tirsdag og onsdag ved EU-Domstolen den mundtlige forhandling i sagen mellem det svenske teleselskab Tele2 og Post- och Telestyrelsen, som kan få indflydelse på den danske overvågning. Tele2 nægtede at blive ved med at indsamle oplysninger om svenskernes mobilbrug, da EU-Domstolen i foråret 2014 erklærede EUs såkaldte logningsdirektiv ulovligt, fordi det krænker menneskerettighederne. Samme direktiv lå til grund for den hidtidige masseindsamling af oplysninger om danskernes brug af tele og Internet, som daværende justitsminister Karen Hækkerup (S) ophævede i juni 2014 efter syv år.

Tele2 meddelte efter ophævelsen, at selskabet ville slette alle indsamlede data og stoppe overvågningen. Post- och Telestyrelsen påbød efter to måneder Tele2 at genoptage logningen, hvorefter Tele2 anlagde sag mod styrelsen.