TDC vil ikke tale overvågning

Hvordan overvågning af danskernes tele- og internetdata påvirker den personlige frihed, vil telegiganten ikke blande sig i men stoler på politikerne og politiet, når et nyt - og billigere - lovforslag om indsamling af oplysninger lægges frem af justitsministeren sidst på året.

»Det er vigtigt at sige og anerkende, at justitsministeren rent faktisk lyttede til telebranchen og de input, som den havde, da han i marts udskød sessionslogningen. Det skete i en god og konstruktiv dialog, og lad os nu fortsætte ud ad dette gode spor,« siger koncerndirektør i TDC med ansvar for kunde- og investorforhold, Jens Aaløse. Arkivfoto: Uffe Weng, TDC Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danmarks største telekoncern TDC nedtoner nu diskussionen om, hvordan justitsminister Søren Pinds (V) ønske om at sikre politiet og efterretningstjenesten adgang til danskernes tele- og internetdata giver risiko for massiv overvågning. Dermed lægger telegiganten for første gang afstand til, hvad hele branchen gennem de seneste måneders intense debat har meldt ud.

»Det er vigtigt at sige og anerkende, at justitsministeren rent faktisk lyttede til telebranchen og de input, som den havde, da han i marts udskød sessionslogningen. Det skete i en god og konstruktiv dialog, og lad os nu fortsætte ud ad dette gode spor. Den ideologiske debat om overvågning af borgere og andet er ikke en debat, som TDC ønsker at være en del af. Vi har principielt ingen holdninger til det. Når økonomien skal afvejes mod frihedsrettigheder og sikkerhed, synes jeg trygt, at man kan og skal overlade det til politikerne og de politifaglige myndigheder, der understøtter ministeriet,« siger Jens Aaløse, koncerndirektør hos TDC med ansvar for kunde- og investorforhold.

Hans udmelding kommer, efter at Berlingske mandag beskrev, at Søren Pind ikke er til sinds at droppe den overvågning af tele- og internettrafikken helt, som han 17. marts måtte opgive at finde politisk flertal for. Et nyt forslag, som vil koste mindre end den milliard kroner årligt, som det hidtidige og ikke offentliggjorte lovforslag ville medføre, vil blive fremlagt på et tidspunkt efter Folketingets sommerferie, skriver justitsministeren i et brev til Folketingets retsudvalg, fordi Rigspolitiet og Politiets Efterretningstjeneste har bedt om at få samlet oplysningerne sammen til brug for efterforskning.

25 organisationer bekymret

Tele- og internetbranchens organisation, Teleindustriens direktør, Jakob Willer, gjorde ligesom Dansk Industris brancheorganisation DI Digitals direktør, Adam Lebech, begge i nyhedsbreve opmærksom på, at et nyt lovforslag - ud over ikke  at sende en kæmpe regning videre til en økonomisk trængt telebranche samt være af reel værdi for politiet - skal begrænse overvågningen af lovlydige danskere mest muligt.

Den holdning fremgik allerede, da 25 branche- og interesseorganisationer - heriblandt Teleindustrien, IT-Branchen, Dansk Erhverv, Dansk Energi, Dansk Industri og Advokatsamfundet - i februar skrev til Folketingets retsudvalg:

»Den logning og overvågning, der nu foreslås indført, går i sit omfang og indhold langt videre end det nu underkendte direktiv, og den udvidede sessionslogning synes derved at indebære en masseovervågning af hele befolkningen, som kan være vanskeligt forenelig med borgernes rettigheder og helt grundlæggende principper for et retssamfund,« hed det i det fælles brev med henvisning til EU-Domstolens underkendelse af det logningsdirektiv, som lå til grund for den danske indsamling af tele- og internetdata, som daværende justitsminister Karen Hækkerup ophævede i 2014.

TDC: Vigtigt at lægge lidt afstand til

Men den melding lægger TDC nu afstand til.

»TDC vil gerne signalere, at vi ikke har behov for at være en del af den debat. Omvendt vil vi gerne tydeligere markere, at de økonomiske byrder er problematiske. Det vil vi gerne diskutere med justitsministeren i den ånd og tone, som det er foregået i den seneste tid. Det er vigtigt at lægge lidt afstand til den anden position. Vi vil gerne diskutere erhvervspolitik og ikke så meget andre former for politik,« siger Jens Aaløse.

Men det er vel ikke et uvæsentligt aspekt, hvordan det påvirker danskerne?

»Fuldstændig enig, men det er at tage det for langt, når man taler om »grundlæggende frihedsrettigheder« og »væsentlige indgreb i den personlige frihed«. Det er ikke irrelevant, men det, synes jeg, skal vi trygt overlade til politikerne. De har trods alt en mængde informationer, som sandsynligvis er massivt forøget oven på hændelserne i Bruxelles. Nu fremstår det næsten, som om den ekstra byrde på en milliard kroner for at sætte systemer op er vigtig, men at andre ting er lige så vigtige, og det er ikke dér, hvor TDC er. Vi er optaget af, hvad der påvirker vores kunder,« siger Jens Aaløse.

Ros til justitsministeren for at lytte

Det gør massiv overvågning vel også?

»Jeg anerkender, at der er mange aspekter, men her er retorikken taget for langt. Vi har fået en invitation fra justitsministeren til en tæt dialog med aktørerne, så man kan finde en brugbar løsning for alle parter. Den skal vi tage imod. Man skylder at rose justitsministeren for, at han allerede har lyttet og også sagt, at han fremadrettet vil lytte til branchen. Lad os lægge al energi ind dér. Jeg er sikker på, at vi finder løsninger, der favner alle behov,« siger TDC-direktøren.

Han anerkender, at det er et område, hvor forskellige interesser kan støde sammen.

»Af helt åbenlyse årsager er der stor interesse for det - og det skal der også være. Men fordi det er et spændingsfelt fyldt med en masse følelser, er det enormt vigtigt at være faktaorienteret, inden man melder positioner ud,« siger Jens Aaløse.

Der er endnu ikke indkaldt til konkrete møder om indførelse af en ny sessionslogning.