Syv fyringer – syv gyldne håndtryk: Når topchefer forlader skuden

I de senere år har dansk erhvervsliv uddelt ganske markante summer til topchefer, der skulle ud af vagten. Berlingske har samlet en række af de mest opsigtsvækkende.

Lars Marcher er en af de seneste i rækken af topchefer, der har måttet finde sig selv uden job, men med et ganske markant gyldent håndtryk. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fratrædelsesgodtgørelser eller gyldne håndtryk er en del af spillet i de øverste lag af det danske erhvervsliv, og det er ofte relativt store beløb, der ryger ind på kontoen hos de topchefer, der bliver bedt om at forlade skuden.

Gengangeren
Eivind Kolding har den tvivlsomme ære at kunne optræde på denne liste ad to omgange. Første gang, han blev fyret, var i 2013, da han efter blot 19 måneder som topchef for Danske Bank blev smidt på porten af bestyrelsesformand Ole Andersen. Det resulterede i et gyldent håndtryk på 18,7 mio. kr.

I 2016 kunne Eivind Kolding så på ny forlade et job, men igen med et gyldent håndtryk. Her røg han som chef for Novo Nordisk Fondens investeringsarm – Novo A/S – hvilket udløste to års løn, svarende til godt 20 mio. kr.

De dyre bryggere
I 2015 var Carlsbergs bestyrelse nået til vejs ende med både topchef Jørgen Buhl Rasmussen og finansdirektør Jørn P. Jensen. Det blev et dyrt dobbelt farvelkys til de to herrer. Jørgen Buhl Rasmussen fik samlet 51 mio. kr. fordelt på 24 mio. kr. i løn og 27 mio. kr. i aktieoptioner med sig. Jørn P. Jensens faldskærm var ikke helt i samme vægtklasse, men han kunne dog tage 42 mio. kr. med sig fordelt på 25 mio. kr. i løn og 17 mio. kr. i aktieoptioner.

Telemandens afsked
Der blev også sagt farvel til Carsten Dilling i 2015, da han ikke længere skulle være topchef for TDC. Der var ifølge bestyrelsesformanden brug for ny energi i telekæmpen. Det betød en faldskærm på i alt 16,5 mio. kr.

Hvidvaskens lange skygge
Thomas Borgen var i mange år en bragende succes som topchef for Danske Bank. Han fik vendt bankens image og dens indtjening, mens en skandale var under opsejling. En af verdenshistoriens største hvidvaskskandaler med udgangspunkt i bankens estiske filial endte til sidst med at koste ham jobbet i oktober 2018. De tunge skridt ud af landets største bank blev ledsaget af 15 mio. kr.

Medicokometens bratte fald
Lars Marcher kunne næsten gå på vandet. Som topchef for medicovirksomheden Ambu kunne han i sommeren 2018 konstatere, at han stod i spidsen for et selskab, hvis aktie over det seneste årti uden sammenligning var den bedste i hele Europa. Væksten havde været på svimlende 5.500 procent. Mindre end et år senere var han fyret på gråt papir. Der var ifølge bestyrelsen brug for en ny profil til den videre rejse. Det blev i den forbindelse noteret, at der ville være samlede engangsomkostninger på 38 mio. kr. forbundet med afskeden med Lars Marcher.