Fyret Ambu-topchef får mindst 300 mio. kr. med ud ad døren

Fredag morgen blev Ambu-chef Lars Marcher fyret øjeblikkeligt efter uoverensstemmelser mellem ham og bestyrelsen. Med sig tager han et beløb på mindst 300 mio. kr. som tak for indsatsen.

Lars Marcher blev en morgen i maj fyret som topchef i medicoselskabet Ambu. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix

Lars Marcher var angiveligt i chok, da han fredag morgen blev fyret i medicovirksomheden Ambu. Men efter en periode med uenigheder mellem den succesfulde direktør og bestyrelsen kammede det ifølge Berlingskes kilder til sidst over.

Kilder fortæller til Berlingske Business, at Lars Marcher endte med at blive sat fra bestillingen, fordi han var blevet for egenrådig og magtfuldkommen.

»Bestyrelsen kunne ikke længere samarbejde med ham. Det har været pinligt at se, hvordan Lars Marcher endte med at styre alt. Til sidst blev det for meget for bestyrelsen,« siger en kilde til Berlingske Business, der uden held har forsøgt at få Lars Marchers kommentar til fratrædelsen.

Lars Marcher er ellers kendt for i den grad at have leveret varen til aktionærerne. Siden han kom til, er resultaterne blevet kraftigt forbedret, mens aktiekursen samtidig er steget med flere tusinde procent, hvilket gør Ambu-aktien til en af de mest succesfulde i Europa de seneste ti år.

Ambus aktiekurs ramte en foreløbig top i sommeren 2018, hvor selskabet samtidig blev medlem af C25-indekset, som er en liste over Danmarks mest handlede børsnoterede virksomheder.

Medicoselskabets markedsværdi er på ti år steget fra godt 800 millioner kroner til i dag at udgøre knap 40 milliarder kroner. Den primære forklaring på virksomhedens succes er, at Ambu har satset tungt på nye teknologier og forretningsområder.

Men angiveligt har succesen nærmest ændret Lars Marcher og den måde, hvorpå han har drevet virksomheden med hovedsæde i udkanten af Ballerup.

Lars Marcher har haft sammenstød med journalister, han har truet aktieanalytikere med sagsanlæg og er kommet på kant med danske investorer.

Lars Marcher anklagede i en artikel i Dagbladet Børsen i sommeren 2018 aktieanalytikere fra både Nordea og Carnegie for at sprede »fake news«. At den nu tidligere Ambu-topchef valgte at gå i åben krig med dele af analytikerkorpset var ikke et træk, der på nogen måde skabte begejstring hos medicoselskabets øvrige ledelse.

Til sidst var det kun bestyrelsen, som holdt hånden over ham. Men her sluttede tålmodigheden tidligt fredag.

I et usædvanligt hurtigt forløb blev Lars Marcher fyret tidligt om morgenen. Hans billeder blev samtidig øjeblikkeligt fjernet fra selskabets hjemmeside.

»Hans job ophører«

Hos Ambu bekræfter selskabets formand Jens Bager, at Lars Marcher fredag med meget kort varsel blev sat fra bestillingen i medicoselskabet efter mere end ti år som topchef.

Det sker som en konsekvens af, at Jens Bager uden at orientere Lars Marcher har ansat en ny topchef, som bliver fløjet ind fra USA.

Det virker meget dramatisk, at en direktør, der har været i jobbet i over ti år, meget pludseligt og med lynets hast bliver sendt ud i kulden. Har Lars Marcher forbrudt sig mod virksomhedens interne regler eller lavet en eller anden form for urent trav?

»Tværtimod. Jeg kan kun udtrykke anerkendelse og stor tak til Lars for de ti år, som han har taget på sin rejse. Kernen er, som jeg har sagt, at det nu er det rigtige tidspunkt at introducere en ny, stærk topchef. Det sker, fordi jeg tidligere i dag har underskrevet en ansættelseskontrakt med Juan-José Gonzalez. Det har den konsekvens, at Lars fratræder,« siger Jens Bager.

Jens Bager, bestyrelsesformand i Ambu

»Situationen opstår, fordi vi ansætter en ny direktør. Der sker så det, at man meddeler den gamle direktør, at hans job ophører. «


Du underskriver en kontrakt med virksomhedens nye topchef, Juan-José Gonzalez, tidligt i morges. Derefter tager du kontakt til Lars Marcher og fortæller ham, at jeres veje skal skilles. Er det sådan, det er foregået?

»Ja, det er det. Situationen opstår, fordi vi ansætter en ny direktør. Der sker så det, at man meddeler den gamle direktør, at hans job ophører. Jeg kan sige så meget, at Juan-José Gonzalez lander i Danmark mandag morgen. Onsdag morgen tiltræder han i Ambu.«

Hvordan reagerede Lars Marcher, da du fortalte ham, at han var færdig i jobbet?

»Det ved du godt, jeg kan ikke kan kommentere. Det var en snak mellem Lars og mig.«

Kilder siger, at Lars Marcher var blevet for enerådig og ville bestemme det hele i Ambu. At han altså kort fortalt kørte sit eget løb. Er det korrekt forstået?

»Vi har været rigtig glade for Lars i de ti år, han har været direktør. Han har skabt en enestående vækstrejse. Det er den eneste kommentar, jeg har til det,« siger Jens Bager.

Selvom Lars Marcher fredag morgen blev fyret, har han dog også noget at glæde sig over. Marcher har nemlig over årene samlet en række lukrative aktieoptioner sammen. I alt har han optioner for 378 mio. kr., fremgår det af seneste årsregnskab.

Nogle af dem bliver opløst med fredagens fyring, mens han samtidig skal betale en aftalt udnyttelseskurs for at få adgang til optioner.

Samlet står han derfor til en gevinst 290 mio. kr., erfarer Berlingske. Dertil kommer han til at modtage omkring 15 mio. kr. og løn og bonus i opsigelsesperioden. Samlet kan han derfor forlade Ambu med et beløb i nærheden af 305 mio. kr.

Fra 2017 til 2018 steg Lars Marchers løn med 55 pct. Det svarer i kroner og øre til en lønstigning på 6,6 mio. kr.

Det har indtil videre ikke været muligt at få en kommentar fra Lars Marcher.