Medico-komet skifter topchefen ud: Sender ham ud ad døren med 38 millioner kroner

Ambus bestyrelse har udnævnt Juan-José Gonzalez til ny adm. direktør og han afløser dermed Lars Marcher. Aktieekspert vurderer, at der er tale om en fyring.

Siden 2008 har Lars Marcher været administrerende direktør i Ambu, men nu er han blevet skiftet ud. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bech

Der bliver skiftet ud i toppen af et af landets største medicoselskaber.

I over ti år har Lars Marcher været en yderst succesfuld topchef i Ambu, og så sent som for en måneds siden blev han kåret som Europas bedste topchef for et medicoselskab. Men nu er hans tid i hjørnekontoret slut.

Ambus bestyrelse har valgt at skifte ham ud og har netop udnævnt Juan-José Gonzalez til ny adm. direktør med virkning fra d. 15. maj 2019.

»Under Lars Marchers lederskab har Ambu udviklet en stærk og bred platform af medtech-produkter, som har dannet grundlag for en imponerende vækst. Jeg og den øvrige bestyrelse vil gerne sige Lars en stor tak for hans bidrag til Ambus udvikling i de seneste 10 år. Samtidig er jeg glad for, at det er lykkedes at ansætte Juan-José Gonzalez, som jeg er overbevist om, er det rigtige valg til at føre Ambu ind i sin næste vækstfase,« forklarer bestyrelsesformand Jens Bager.

Gyldent håndtryk

Det er dog stadig uklart, hvorfor bestyrelsen har valgt at skifte topchef, da det i meddelelsen ikke er forklaret og uden en kommentar fra Lars Marcher selv. I relation til Lars Marchers fratrædelse vil der være samlede engangsomkostninger i niveauet 38 mio. kr., som regnskabsmæssigt vil blive indregnet i resultatopgørelsen under særlige poster, skriver selskabet.

Det får Per Hansen, der er investeringsøkonom ved Nordnet, til at vurdere, at der er tale om en fyring af Lars Marcher.

»Det fremgår ikke direkte og eksplicit af den udsendte meddelelse, at Lars Marcher er fyret, men det er svært at tolke en udgiftsførelse på løn, m.v. på 38 mio. kr. som andet end, at fratrædelsen ikke har været Lars Marchers ide,« skriver Per Hansen.

Han vurderer desuden, at der ikke kan sættes en finger på Lars Marchers økonomiske resutater, og han spekulerer derfor i, at der må ligge andre motiver bag ved fratrædelsen.

Tilgengæld fremhæver bestyrelsesformanden den nye topchefs internationale erfaring.

»Ambu står foran et stort internationalt gennembrud med en række højteknologiske produkter inden for forretningsområdet Visualization med et bredt program af endoskoper til engangsbrug i USA og resten af verden. Med Juan-José Gonzalez som adm. direktør sikrer vi, at Ambu har den nødvendige internationale erfaring til at eksekvere på den udmeldte strategi og sikre succesfuld kommercialisering af vores produktlanceringer,« siger Jens Bager.

Lang international karriere

Juan-José Gonzalez er uddannet ingeniør og MBA, og har de seneste 12 år varetaget en række ledende poster i den amerikanske healthcare-koncern Johnson & Johnson. Senest har han været direktør for datterselskabet DePuy Synthes’ aktiviteter i USA med en omsætning på 33 mia. kr. og mere end 5.000 ansatte.

DePuy Synthes er en af verdens førende producenter af ortopædiske og neurokirurgiske produkter. Før Juan-José Gonzalez i 2007 kom til Johnson & Johnson var han kommerciel direktør i medicinalselskabet Pfizer, med ansvar for Europa, Afrika og Mellemøsten samt gennem fem år ansat i den globale konsulentvirksomhed McKinsey & Company. Juan-José Gonzalez er 46 år, amerikansk statsborger og flytter fra USA til Danmark med sin hustru og deres to børn.

»Ambus styrke er virksomhedens evne til at innovere. Ambus udvikling af engangsendoskoper er imponerende og er et fantastisk eksempel på, hvordan Ambu fokuserer på innovation. Jeg ser frem til at være en del af det fortsatte arbejde med at gøre nyskabende produkter tilgængelig for patienter verden over. Med de seneste lanceringer, den stærke pipeline og dedikerede medarbejdere er jeg sikker på, at vi går en spændende fremtid i møde,« siger Juan-José Gonzalez.