Stadils skib stoppet med missiler og sprængstoffer

Et skib fra Stadil-familiens shippingselskab på vej til Kina er blevet stoppet i Finland med 150 tons sprængstof og 69 missiler om bord.

Fragtskibet Thor Liberty er blevet tilbageholdt i Finland, efter 150 tons sprængstof og 69 jord-til-luft-missiler blev fundet om bord. Fold sammen
Læs mere
Foto: Michael Bothager
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Familien Stadil plejer som regel at blive sat i forbindelse med bløde værdier, men nu vælter et skelet tilsyneladende ud af skabet. Et skib fra Thorco Shipping, der er delvist ejet af Thor og Christian Stadil, er nemlig blevet stoppet i Finland med 150 tons sprængstof og 60 jord-til-luft-missiler om bord. Lasten var ifølge Reuters mærket som "fyrværkeri".

Skibet er indregistreret i det britiske skattely Isle of Man og var på vej mod Kina. Finske toldere stoppede skibet, der havde ikke tilladelse til at transportere våbnene. Skibets kaptajn og ejere bliver nu efterforsket af politiet, der anser sagen som ulovlig eksport af krigsmateriel.

"Jeg kan ikke huske, at jeg har været ude for så store mængder før," siger Petri Lounatmaa fra toldvæsnet ifølge flere medier.

De finske myndigheder mener ikke, at der er tale om våbensalg til terror, da våbnene kræver omfattende kundskab for at kunne bruges. Det er dog ikke klartlagt, om der er tale om smugling.

Thorco Shipping blev dannet af Thomas Mikkelsen og Finn Spring, der brød ud og startede eget selskab i samarbejde med Thor og Christian Stadil, da Clipper købte T&C. Thor Stadil er i dag bestyrelsesformand, mens Christian Stadil sidder i bestyrelsen. Familen Stadil ejer i dag dele af Thorco Shipping gennem selskabet Thornico.

Sidste år blev Thorco Shipping kendt for en noget anden historie. Dengang var Hummel-direktør Christian Stadil i medierne, da et skib fra Thorco Shipping blev udråbt til nødhjælpsskib. Halvdelen af overskuddet fra netop det skib skal fremover doneres til Dansk Røde Kors.

Det har endnu ikke været muligt at få en kommentar fra hverken Thorco Shipping, Thor Stadil eller Christian Stadil.