Slut med trådløs betaling i MobilePay – nu skal du scanne stregkoder ved kassen

Mobilbetalingstjenesten MobilePay dropper til sommer muligheden for at bruge Bluetooth i butikkerne. Til gengæld kan man bruge QR-koder, men det er for besværlig og har ikke nogen fremtid, siger en ekspert.

Fra sommerferien kan man ikke længere bruge Bluetooth-forbindelsen til trådløs betaling fra MobilePay på mobiltelefonen. Nu skal man i stedet scanne stregkoder, og det er alt for besværligt, siger en ekspert. Arkivfoto: Anne Bæk/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Til sommer er det slut med at betale med MobilePay i butikkerne ved at bruge den trådløse Bluetooth-forbindelse. Fremover skal danskerne i stedet scanne en stregkode, når de betaler ved kassen. Det kan dog meget vel betyde, at mange vælger at droppe MobilePay og vælger andre og nemmere betalingsmuligheder, mener en ekspert.

Danske Bank, som står bag den succesrige mobilbetalingsløsning MobilePay, trækker 1. juli stikket til den lynbetaling, som banken ellers i 2017 så den helt store fremtid i.

»Smart teknologi på jagt efter et formål«

Man vil snart ikke længere trådløst kunne betale med MobilePay, men skal nu scanne en stregkode (en såkaldt QR-kode) og godkende betalingen. Det gør, ifølge MobilePay selv, halvdelen af kunderne allerede i dag, selvom de kan betale ved at bruge Bluetooth-forbindelsen.

Men det er slet ikke fremtiden, siger Preben Mejer, fremtidsforsker og direktør i videncentret Radr.

»QR-koder kaldte man i flere år »smart teknologi på jagt efter et formål«. Under coronakrisen har QR-koder pludselig fået en rolle, men den er ikke friktionsfri, sådan som fremtiden vil kræve det. Man skal hive sin telefon frem, køre den hen over stregkoden og vente tålmodigt på, om den har aflæst koden rigtigt, før der sker noget. Det gider vi ikke at vente på. Så QR-koden har ikke rigtig nogen fremtid,« siger han.

Apple styrer og bestemmer på en iPhone

MobilePay bruges i dag af 4,2 millioner i butikker på gaden og på nettet, til regninger og til at sende penge til andre, som får dem straks og ikke først skal vente på, at bankerne beholder dem et døgn for at få renter af dem, inden de sendes videre.

MobilePay er gratis at bruge for private, mens butikker betaler gebyr til Danske Bank. MobilePay bruges også uden for Danmark, hvor Danske Bank har aktiviteter, og i Finland vil Bluetooth-muligheden »indtil videre« stadig kunne bruges.

Det samme gælder omkring 100.000 butikker, som bruger nyere Verifone-terminaler og har en aftale med MobilePay.

Der findes ingen officielle opgørelser for, hvilke mobilbetalingsløsninger danskerne vælger at bruge. Der er dog mange forskellige i brug. I slutningen af 2019 kom den amerikanske teknologigigant Apples betalingsapp, Apple Pay, som kun virker på iPhones. Den har bankerne givet kunderne mulighed for at koble deres betalingskort til.

I 2019 og 2020 var i gennemsnit 44 procent af samtlige solgte smartphones i Danmark ifølge analysehuset IDC en iPhone, som Apple er eneste producent af. Af samme grund bævede mange i finansverdenen, da Apple i 2014 åbnede Apple Pay. Dermed udvidede Apple sit greb om iPhone-brugeren, hvis kontooplysninger allerede lå i Apples systemer, og hvor Apple nu tillige skulle stå for deres betalinger, så snart kreditkortet var registreret hos Apple.

EU undersøger Apples metoder

Mobilbetaling – som også bruges gennem Google Pay, Samsung Pay m.fl. – er mulig takket være NFC-teknologien. Den er bygget for let at kunne parre to stykker elektronik. For eksempel kan et »gok« med telefonen på en trådløs højttaler forbinde de to i stedet for, at man med Bluetooth skal foretage koblingen manuelt.

NFC er indbygget i masser af smartphones af alle mærker, men på en iPhone er det kun Apple selv, der kan bruge den til betalinger. På alle Android-telefoner, som udgør over halvdelen af det samlede mobilsalg i Danmark, er der ingen spærring.

Preben Mejer, fremtidsforsker

»Apple har sat sig på betaling med NFC og dermed fået et monopol. Man kan håbe, at de taber og tvinges til at lukke op for andre. «


EUs danske konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, har på baggrund af klager fra finansverdenen og konkurrerende betalingstjenester kik på Apples mobilbetalingspraksis. I juni 2020 indledte hun en formel konkurrencesag mod Apple for at få slået fast, om Apple handler i strid med konkurrencelovgivningen ved at forhindre andre betalingsløsninger i at bruge den NFC-chip, som iPhones siden iPhone 6 har haft indbygget.

Banker og kreditkortselskaber betaler til Apple for at få lov at være med i Apple Pay, men kan ikke selvstændigt få lov at bruge forbindelsen.

Kun to vinderveje for fremtiden

»Apple har sat sig på betaling med NFC og dermed fået et monopol. Man kan håbe, at de taber og tvinges til at lukke op for andre. Så kan MobilePay måske finde en rolle. Lige nu betaler Mastercard, Visa m.fl. til Apple for at få lov til at være flinke. Dette er kampen mod de store, hvor MobilePay bliver trængt, fordi det er en dansk aktivitet, som dog har været enormt succesfuld i Danmark. Men Apple sidder på NFC-delen til kontaktløs betaling. Da MobilePay ikke har kunnet få adgang til dette i Apples iPhones, har man forsøgt sig med en anden løsning, Bluetooth,« forklarer Preben Mejer.

Han ser kun to vinderveje for fremtiden.

»Den ene er NFC. Den anden er internetgiganten Amazon med til at bane vejen for. Det er »Just Walk Out«. Her registrerer man sig, når man går ind i en butik, for eksempel ved at scanne en QR-kode eller vifte med sit kreditkort på en læser. Så vandrer man frit og frejdigt rundt og tager varer fra hylderne, mens et kamera registrerer, hvad man tager. Bagefter forlader man blot butikken, og betalingen sker automatisk. For et supermarked med mange varer vil denne type teknologi tegne fremtiden. Men når jeg for eksempel køber fisk i hos min lokale fiskemand, så bruger jeg NFC,« siger Preben Mejer.