Kina øger pres på internetimperium efter milliardærs genopdukken

Den kinesiske centralbank vil have yderligere indgreb mod Jack Mas svar på Amazon, kort efter at han brød tre måneders tavshed.

Jack Ma viste sig igen efter næsten tre måneders offentligt fravær. Nu strammer myndighederne yderligere grebet om hans internetimperium, Alibaba. Fold sammen
Læs mere
Foto: Philippe Lopez/AFP/Ritzau Scanpix

Næppe havde en af Kinas rigeste mænd vist sig igen efter næsten tre måneders forsvinden, før nettet nu strammes yderligere om hans internetimperium.

Jack Ma, der stiftede internetgiganten Alibaba, dukkede op i en videooptagelse, hvilket fik aktiekursen i Alibaba til at stige igen. Men det holdt kort. Få timer senere foreslog den kinesiske centralbank nye konkurrenceindgreb, som især vil ramme Alibabas finansselskab Ant Group, skriver Financial Times.

Signal om fremtidig opsplitning truer også gigantkollega

Her går de direkte efter Ant Groups vigtigste aktiv, Alibabas betalingstjeneste Alipay, der nu bliver set som et monopol, der risikerer at skulle splittes op. Med nye regler kan centralbanken kræve en opsplitning af »betalingsselskaber, der ikke er banker«, og som sidder på mere end halvdelen af markedet.

Det sender et signal til Alibabas gigantkollega, Tencent, der driver Kinas næststørste betalingstjeneste efter Alipay, nemlig WeChat Pay.

De anslås at sidde på henholdsvis 55 og 40 procent af mobilbetalingsmarkedet i Kina.

Den 56-årige Jack Ma blev sidste gang set offentligt 24. oktober, hvor han kritiserede både konkurrencemyndighederne og landets banksystem på et arrangement i Shanghai. Ti dage senere måtte en planlagt børsnotering af Ant Group til 37 milliarder dollar, verdens største af sin art, standses i sidste øjeblik efter myndighedernes kritik.

Styret føler sig udfordret

24. december indledte konkurrencemyndighederne en undersøgelse af Alibaba, lige før nytår kritiserede centralbanken Ant Group for ikke at overholde lovgivningen, og den kinesiske censur gav kort efter medierne besked på ikke at skrive om undersøgelsen.

Jack Ma er nu ikke længere Kinas rigeste. Hans formue er ifølge nyhedsbureauet Bloomberg faldet med ti procent til 54,5 milliarder dollar. Men selvom han med sin korte genopdukken ved en pengeoverrækkelse dermed ikke længere synes selv at være i juridisk fare, strammer de kinesiske myndigheder grebet om hans to selskaber.

Det kinesiske kommunistparti føler sig udfordret af Alibaba og andre kinesiske giganter og vil nu vise, hvem der bestemmer, efter at de store selskaber i en lang periode har haft frit spil til at vokse sig store og dermed kunne vise omverdenen, hvor hurtige fremskridt teknologien og erhvervslivet gør i Kina.

Alibaba har udviklet sig til en kinesisk pendant til det amerikanske Amazon-imperium. Hundreder af millioner af brugere køber ind på nettet, streamer film, betaler husleje, sender beskeder og bruger de i Kina tilladte, sociale medier gennem Alibabas mange forgreninger.

Her gemte han sig

Jack Ma var i sin korte videooptræden mere ydmyg end tidligere og sagde, at »mine kollegaer og jeg har studeret og tænkt, og vi er blevet mere besluttet på at hellige os til uddannelse og offentlig velfærd«.

Venner til Jack Ma siger, at han har brugt tiden, hvor han har været væk fra offentligheden, i Kinas sydlige øprovins Hainan, men han har også opholdt sig i Hangzhou, hvor Alibaba og Ant Group hører hjemme.

Jack Ma trak sig officielt fra sine ledende poster i Alibaba i 2019, men er stadig storejer i selskabet.