Alibaba i nyt uvejr efter kinesisk bredside

De kinesiske konkurrencemyndigheder fortsætter med at stramme skruen over for landets teknologigiganter. Aktiekursen i Kinas svar på Amazon, Alibaba, fortsætter med at falde.

Den kinesiske rigmand og iværksætter Jack Ma overvejer nøje situationen i disse dage, hvor hans imperium er under beskydning fra de kinesiske konkurrencemyndigheder. Fold sammen
Læs mere
Foto: Fabrice Coffrini/AFP/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den kinesiske e-handelsgigant Alibabas aktiekurs rasler ned som følge af de kinesiske myndigheders undersøgelse af, om selskabet har et monopol, som bliver misbrugt.

Mandag morgen faldt Alibabas aktiekurs med syv procent, efter at den kinesiske centralbank søndag kritiserede Alibabas finansselskab for ikke at overholde reglerne. Juleaftensdag raslede kursen 13,34 procent ned, det største fald nogensinde.

Også andre af de store, kinesiske teknologiselskaber mærker myndighedernes pres på deres aktiekurser.

Engang Kinas rigeste

Alibaba er stiftet af Jack Ma, der tidligere var Kinas rigeste mand, men hvis formue nu ifølge det amerikanske nyhedsbureau Bloomberg er faldet fra lige under 62 milliarder dollar til 49,3 milliarder.

Alibaba har udviklet sig til et imperium på linje med det amerikanske Amazon med hundreder af millioner af brugere, der køber ind på nettet, streamer film, betaler husleje, sender beskeder og bruger tilladte, sociale medier.

De kinesiske myndigheder har skruet voldsomt op for kontrollen med de kinesiske teknologiselskaber, og monopolsagen er den seneste.

»Det er anden gang inden for kort tid, at de kinesiske myndigheder signalerer, at de holder øje med, om Jack Ma får lidt for meget indflydelse – officielt – eller måske snarere, om hans interesser ikke matcher med det kinesiske systems interesser,« siger Per Hansen, der er investeringsøkonom i den svenske investeringsbank Nordnet.

Kæmpe børsnotering aflyst

For under to måneder siden blev en planlagt børsnotering af finansteknologiselskabet Ant Group, som Jack Ma er medstifter af, bremset af de kinesiske myndigheder. Der var ellers lagt op til en børsnotering til 37 milliarder dollar – verdens største. Den ville have værdisat Ant Group til over 300 milliarder dollar.

Ant Group har udviklet Alibabas betalingstjeneste, Alipay, som kinesiske kunder anvender over store dele af verden, og som de seneste år tillige har lånt penge ud og forvaltet fonde. Det var Ant Group, som den kinesiske centralbank i weekenden angreb med en besked om, at virksomheden skal gås igennem og vende tilbage til sine rødder.

»For investorerne er det en påmindelse om, at ingen i Kina er større end systemet, heller ikke Jack Ma. Jack Ma er måske ved at blive lidt for stor, dominerende og indflydelsesrig for kineserne. For investorerne er det relevant at tænke på, at det næppe er i Kinas interesse at stoppe Alibabas udvikling trods alt, men at det handler om at kunne overvåge og overskue udviklingen,« siger Per Hansen.

Frygt i andre brancher

De kinesiske konkurrencemyndigheder har siden juleaften haft samtaler med ansatte i Alibaba, og der er blevet hentet dokumenter fra selskabets hovedkontor, skriver Bloomberg.

Også kinesiske teknologigiganter som Tencent og jd.com er blevet ramt på aktiekursen af Alibaba-opgøret, og investorerne frygter, at konkurrencemyndighederne begynder at se sig om på også andre markeder.

»Der er stadig et meget stort salgspres på selskaber som Alibaba, Tencent og Meituan (en kinesisk fødevaregigant, red.). Disse selskaber er vokset med en hastighed, som Beijing har vurderet til at være for hurtig, og har opnået en størrelse, der er for stor,« siger Jackson Wong, investeringsdirektør i Amber Hill Capital Ltd., til Bloomberg.

Jack Ma, som ellers har været om sig i offentligheden og har stået som et symbol på Kinas hastigt fremrykkende teknologigiganter, har ikke vist sig offentligt i den seneste tid. Han skal af myndighederne i begyndelsen af december være blevet rådgivet til at blive i Kina.