Pensionskasser vil undgå kapitalfond-gebyrer

Efter en årrække med gode afkast på investeringer i kapitalfonde er tiden kommet til at gøre regningen op.

Foto: Linda Kastrup. Hos PFA Pension gør man sig også tanker om omkostningerne ved at investere i kapitalfonde.
Læs mere
Fold sammen

Efter en årrække med gode afkast på investeringer i kapitalfonde er tiden kommet til at gøre regningen op. Og den viser, at omkostningerne ved kapitalfondene har været for store for landets pensionskasser. De har derfor kastet sig ud i en indsats for at reducere omkost­ningerne ved at deltage i kapitalfonde, viser Økonomisk Ugebrevs kortlægning af investoradfærden.

Pensionskassernes inve­steringer i kapitalfonde har været en velsignelse med en høj pris. Investeringerne kommer nemlig med en tårnhøj indgangspris. Og selvom mange pensionskasser har fået endda rigtig gode afkast på in­vesteringer i kapitalfonde, så er omkostningerne ved de samme investeringer nu noget, der får pensionskasserne til at prøve nye veje for at omgås fees og gebyrer.

»Omkostninger er noget, vi har meget fokus på, og de er stadig høje for private equity,« lyder det fra Jesper Lang­mack, direktør for kapitalforvaltning i PFA.

Han peger på, at kapitalfondene både tager sig betalt ved indgangsinveste­ringen, og når et eventuelt overskud gøres op.

»Tænk på, at en private equity fond betales 2 procent af commitment og 20 procent i carry,« lyder det fra PFA.

Carry er den samlede betaling til kapitalfonden, når overskuddet gøres op.

Den erkendelse fører til en svær balancegang for pensionskasserne. På den ene side har de tjent formuer på kapitalfonde gennem kriseårene. Men omkostnin­gerne er samtidig så tårnhøje, at pensionskasserne nu føler sig tvunget til at søge nye veje for at få gebyrer ned i et mere komfortabelt leje.

Læs hele artiklen i Økonomisk Ugebrev nr. 35.

Tilmeld dig Økonomisk Ugebrevs gratis nyhedsmail her