Nyt million-marked til el-firmaer

Lovændring om hushandler åbner for 40.000 årlige el-eftersyn og masser af afledt arbejde til de trængte installatører.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Flere hundrede millioner i ekstra omsætning kan blive resultatet for landets el-installatører, efter at Folketinget netop har revideret lovgivningen om huseftersyn.

Det bliver nemlig obligatorisk at få el-installationerne gennemgået af et autoriseret el-firma, når en boligkøber vælger at tegne ejerskifteforsikring. Og det gør to ud af tre boligkøbere svarende til et gennemsnit over tid på 40.000 årlige eftersyn, vurderer brancheorganisationen Tekniq med 3.000 el- og vvs-installatører som medlemmer.

- Vi er meget tilfredse med lovændringen. Den vil sætte fokus på installationerne og afdække en masse ting, som skal laves, siger teknisk chef Christian Jarby til ErhvervsBladet.

Statens Sikkerhedsstyrelse anslår, at el-syn vil tage to-fire timer at udføre, og Tekniq skønner prisen til 1.500-2.000 kroner plus moms. Dermed bliver den ekstra indtægt fra el-eftersynene på 60-80 millioner kroner, men dertil kommer et formentlig væsentligt højere beløb fra afledt arbejde. El-branchen omsatte sidste år for knap 21 milliarder kroner.

- Eftersyn er en fordel for forbrugerene, fordi de får sikkerhed for mod brand og stød. Samtidig får de en vurdering af, om installationerne er tidssvarende. I dag er el-installationerne mange steder underdimensionerede med få stikkontakter og få grupper, så sikringerne springer, og der kan være meget hjemmelavet arbejde, siger Christian Jarby.

ErhvervsBladet omtalte allerede i august sidste år det kommende el-eftersyn, og dengang vurderede Tekniq, at loven ville træde i kraft 1. juli i år, fordi der lå en anbefaling fra et teknisk udvalg. Men behandlingen i Folketingets boligudvalg har trukket ud, og loven får først virkning fra 1. februar 2012, altså syv måneder senere end ventet.
 
Læs fra evb.dk: Nyt marked på vej til el-firmaer

Læs om ErhvervsBladets brancheanalyse af el-installatører (kun for abonnenter)