Nykredits børs-argumentation skydes i sænk af Standard & Poor’s

Et af verdens største ratingbureauer og Danmarks erhvervsminister gennemhuller nu Nykredits argumentation for, at det er nødvendigt at gå på børsen.

Et af verdens største ratingbureauer og Danmarks erhvervsminister gennemhuller nu Nykredits argumentation for, at det er nødvendigt at gå på børsen. Det skriver Finans.

Kommende kapitalkrav fra den såkaldte Basel-komité betyder, at Nykredit forventer at komme til at mangle ca. 15 mia. kr. på kistebunden. Det beløb fastslår Nykredit, at koncernen ikke kan nå at tjene selv, fordi den skal leve op til reglerne i løbet af kort tid, selv om de indføres løbende over flere år. Derfor er en børsnotering ifølge Nykredits koncernledelse nødvendig.

»Markedets forventninger bevæger sig allerede, når nye krav er vedtaget, så overgangsperioder de facto ikke har den store betydning. Nye regler indarbejdes også ofte hurtigt i myndighedernes stresstests og i ratingbureauernes analyser og bliver derfor de facto bindende, før indfasningen er færdig,« argumenterede Nykredit i et notat den 20. december sidste år.

Men argumentet holder ikke vand, hvis man spørger et af verdens største ratingbureauer, Standard & Poors.

»Lad os sige, at nye regler træder i kraft i 2021, men at der er en indfasningsperiode. Hvis en bank ikke i øjeblikket opfylder 2021-kravene, men arbejder på at indfase dem efter retningslinjerne, så får det ikke nogen negativ indflydelse på ratings,« skriver Olivia Fleischmann, kreditanalytiker i Standard & Poors i en e-mail til Finans.
Erhvervsministeriet afviser også Nykredits udlægning.

»Danske myndigheder anvender ikke standarder fra Basel-Komitéen over for kreditinstitutter, der ikke er gennemført i dansk lovgivning. Regeringen har ingen planer om at indarbejde de nye krav hurtigere, end EU-regulering måtte tilsige,« skriver Brian Mikkelsen i svar til Folketingets Erhvervsudvalg.

I sit seneste udspil skrev Basel-komitéen, at de nye krav skal indfases løbende fra 2021 til 2025. Det giver Nykredit rigeligt tid til at tjene pengene selv, hvis koncernen også har indfasningsperioden at løbe på.