Nu starter undersøgelsen af Facebook

Irsk domstol pålægger datatilsynet at kontrollere, om Facebook har overtrådt europæisk lovgivning og krænket brugeres ret til privatliv ved at overføre data til USA.

Den østrigske jurastuderende Maximilian Schrems (til venstre) får nu endelig undersøgt sin klagesag over Facebook, der beskyldes for ulovligt at have overført hans personlige data til USA, der er et usikkert dataland. Her ankommer han med sin advokat, Herwig Hofmann, ved EU-Domstolens banebrydende afgørelse 6. oktober, som erklærede transatlantisk udvekslingsaftale for ugyldig. Arkivfoto: John Thys, AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: JOHN THYS
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De irske datatilsyn er blevet beordret til at undersøge Facebooks overførsel af personlige data på en europæisk bruger til USA.

Det har en dommer ved den irske landsret, Gerard Hogan, tirsdag pålagt datatilsynet oven på den banebrydende afgørelse ved EU-Domstolen for et par uger siden, hvor en 15 år gammel dataudvekslingsaftale mellem Europa og USA blev kendt ugyldig.

Den irske domstols ordre kommer ikke som en overraskelse. Domstolen havde selv bedt EU-Domstolen, der er EUs øverste, juridiske myndighed, om at tage stilling til, om dataaftalen, »Safe Harbour«, betød, at nationale datasager ikke kunne behandles ved de nationale domstole. Det fik EU-Domstolen til direkte at underkende aftalen fra 2000, som er grundlaget for, at over 4.000 amerikanske virksomheder kan gemme europæiske data på servere i USA, selv om USA ikke betragtes som et sikkert dataland på grund af senest skandalen om den amerikanske efterretningstjeneste NSAs masseovervågning og -spionage.

Det er den 28-årige østrigske jurastuderende, Maxiliam Schrems, som har anlagt sag mod Facebook ved retten i Irland. Facebook har - som mange internationale virksomheder - europæisk hovedsæde i Irland, hvis erhvervsbeskatning er lavere end i andre EU-lande, og derfor er det det irske datatilsyn, der skal føre tilsyn med, at Facebook overholder reglerne.

Det irske datatilsyn har tidligere sagt, at det vil tage mange måneder at nå til bunds i sagen.