Novozymes lægger stærke 2012-tal på bordet

Enzymproducenten Novozymes kom ud af 2012 bedre end ventet af analytikerne - både omsætning og resultat overrasker positivt.

Samme dag, hvor Novozymes kunne præsentere sin nye topchef, lægger enzymproducenten tallene for 2012 på bordet. Og de er bedre end ventet.

Omsætningen for helåret blev 11.234 millioner kroner mod 10.510 millioner kroner i 2011. Resultatet af den primære drift (EBIT) blev 2.745 millioner kroner, hvilket kan holdes op i mod resultatet for året før, der lød på 2.340 millioner kroner.

Når det kommer til forveningerne, så forudser Novozymes-ledelsen, at 2013 kommer til at byde på en salgsvækst på mellem fire og syv procent i danske kroner. Det lægger sig ifølge Ritzau Finans på niveau med det, analytikerne har forventet. Virksomhedens administrerende direktør Steen Riisgaard kalder resultatet "under vores ambition", men han noterer sig alligevel, at det går den rigtige vej.

“Vi opnåede solid vækst i indtjeningen og en rekordhøj rentabilitet i et år, hvor den organiske salgsvækst var under pres og kun nåede fire procent," siger han i en kommentar til regnskabet og tilføjer:

"Med 2012 bag os har vi gennemgået vores langsigtede vækstscenarier og besluttet at justere vores langsigtede finansielle mål. Vi har stadig tillid til, at vi kan nå det langsigtede mål for salgsvækst på over 10 procent, dog ikke før 2015. Rentabiliteten forventes at forblive på det nuværende niveau, og vi øger målet for overskudsgrad til over 24 procent."På trods af at den økonomiske afmatning i vesten har medført en nedkølning af biobrændsstof-investeringerne, er der ikke meget i regnskabet, der indikerer, at tempoet er på vej ned for den danske enzymproducent - samlet set.   Novozymes kom ud af fjerde kvartal med et overskud af primær drift (EBIT) på 671 millioner kroner. Nettoresultatet lød på 493 millioner kroner.

Det er ikke bare bedre end tallene fra samme periode sidste år - der lød på henholdsvis 496 og 362 millioner kroner - det overgår også analytikernes estimater, der lød på EBIT-resultat på 588 millioner kroner og et overskud efter skat på 431 millioner kroner.