Her er Novozymes' nye topchef

Som ventet henter Novozymes sin topchef i egne rækker. Valget faldt på Peder Holk Nielsen, som hidtil har haft ansvaret for selskabets enzymforretning.

Foto: LISELOTTE SABROE

Den 56-årige Peder Holk Nielsen, koncerndirektør med ansvar for enzymforretningen i Novozymes, bliver 1. april ny adm. direktør for selskabet. Han afløser Steen Riisgaard, der har været topchef i selskabet siden det blev splittet ud fra Novo Nordisk i 2000.

Ved samme lejlighed kommer Andrew Fordyce ind i direktionen, meddeler den børsnoterede enzymproducent mandag morgen samtidig med, at den sender sit årsregnskab på gaden.

Med valget af Peder Holk Nielsen har bestyrelsen truffet det sikre valg i en situation, hvor selskabet er presset på et af de områder, der for alvor var udset som et vækstområde, nemlig enzymer til bioethanol, hvor Novozymes både er presset af krise på det amerikanske marked inden for anden generations bioetahnol og af, at store spillere, som Dupont, DSM og nogle af de store kemikoncerner er begyndt at køre sig i stilling inden for anden generations bioethanol.

Det har i 2012 tvunget Novozymes til at ændre strategi og indgå en strategisk alliance med en italiensk kemikoncern i form at et joint-venture.

Peder Holk Nielsen, der er uddannet kemiingeniør og ph.d. fra DTU, har været ansat i selskabet i næsten 30 år, og har siden 2007 været medlem af koncernledelsen i Novozymes med ansvar for enzymforretningen, som står for godt 90 pct. af selskabets omsætning. I 2010 fik han også titel af vicekoncernchef, altså næstkommanderende i Novozymes.

Peder Holk Nielsen er en mand, der taler lige engageret om at vaske tøj ved lave temperaturer, som om udfordringerne på bioethanolmarkedet i USA og markedsmulighederne i Kina.

For et par år siden, inden det for alvor stod klart, at Novozymes må kæmpe og skifte strategi for at få gjort enzymer til biobenzin til den vækstcase, som selskabets ledelse har drømt om i årevis, var blandt andre Thomas Videbæk, koncerndirektør med ansvar for biobusiness hos Novozymes inde i billedet.

Men Peder Holk Nielsens håndtering af de ændrede markedsvilkår inden for bioethanolbranchen og det faktum, at han og hans team det seneste års tid har haft held af at fastholde og udbygge selskabets knap så fængende forretningsområde; vaskemiddelenzymer, til selskabets vækstmotor har imponeret.

Peder Holk Nielsen signalerer kontinuitet hos Novozymes, men alligevel bliver der tale om et stilskifte i forhold til Steen Riisgaard, der har haft en grøn, engageret og til tider uortodoks profil. Peder Holk Nielsen kan også tale varmt for det biobaserede samfund, for 2. generations bioethanol og de store muligheder, der ligger i at kunne lave f.eks. plastik af biomasse. Men han har hidtil fremstået som mere tilbageholdende end Steen Riisgaard.

Skal man dømme efter Peder Holk Nielsens seneste optræden i medierne er det ikke heller ikke kun den grønne dagsorden, han brænder for. Han har ved flere lejligheder deltaget i debatten om udflytning af arbejdspladser fra Danmark med udgangspunkt i Novozymes, der nok har etableret produktion i udlandet, men samtidig via rationaliseringer og nye former for aftaler med fagforeningerne har bevare hovedparten af sin produktion i Danmark. F.eks. var han medunderskriver af en kronik i Politiken i begyndelsen af måneden sammen med bl.a. socialministeren om udflytning af arbejdspladser.

Privat bor Peder Holk Nielsen og hans familie i Vedbæk i en standvejsvilla lige ned til Øresund. Villaen tidligere beboer hører til i en helt anden kategori af erhvervsfolk end Peder Holk Nielsen. Ifølge Boliga overtog Peder Holk Nielsen nemlig villaen i sommeren 2011 efter den fallerede ejendomsmatador og FCK-aktionær Patrick Vela (tidligere Steen Larsen, red.).