Nordeas negative spiral fortsætter: IT-systemer og fyringsrunde med til at dræne kassen for 10 mia. kroner

Nordens største bank vælger at tage stort tab på nedskrivninger af IT-systemer og hensætte til en kommende fyringsrunde.

Frank Vang-Jensen overtog i starten af september den øverste chefrolle for Nordea, og torsdag kan han præsentere sit første kvartalsregnskab for den nordiske storbank. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix

Nordea har torsdag morgen taget et ordentligt hug med negative engangsposter, der kommer til at koste knap 10 mia. kroner på bundlinjen. Dermed har den nye danske topchef Frank Vang-Jensen taget hul på den opgave, han fik med at vende skuden, da han tiltrådte i begyndelsen af september.

På bundlinjen for tredje kvartal står et tab på 3,1 mia. kroner, efter at en række engangsposter trækker gevaldigt ned. Det er en nedskrivning af IT-aktiver på 5,5 mia. kroner, en »hensættelse til omstruktureringer« på 1,5 mia. kroner, en yderligere nedskrivning på udlån på 2,1 mia. kroner og en udgift på 560 mio. kroner i forbindelse med salget af aktier i den baltiske forretning Luminor. Samlet altså knap 10 mia. kroner.

De store omkostninger er resultatet af den nye forretningsplan, som bestyrelsen sammen med Frank Vang-Jensen har udarbejdet. Planen omfatter nye finansielle mål, opdaterede forretningsplaner for hvert forretningsområde og besparelser.

»Den nye forretningsplan vil medføre en fortsat medarbejderreduktion med tilhørende fratrædelsesordninger,« skriver banken i en selskabsmeddelelse om nogle af konsekvenserne, der altså kommer til at omfatte en kommende fyringsrunde.

Den nordiske storbanks nye finansielle mål for 2022 er at have en egenkapitalforrentning på over 10 pct. og en omkostningsprocent på 50. I 2017 og 2018 lå egenkapitalforrentningen på 9,5 og 9,7 pct., mens omkostningsprocenten begge år lå på 54 pct.

»I min nye rolle som koncernchef har jeg stået i spidsen for en strategisk gennemgang af banken, og vi har udarbejdet en ny forretningsplan for at sikre stærkere økonomiske resultater, der opfylder de nye finansielle mål,« udtaler Frank Vang-Jensen i en regnskabsmeddelelse.

En klar opgave

Frank Vang-Jensen kom til Nordea i maj 2017 efter at være blevet fyret som topchef for svenske Handelsbanken. Året efter sin første arbejdsdag i Nordea blev han forfremmet og indtog posten som leder af Personal Banking for hele koncernen. Og i starten af september tog han så skridtet helt op på øverste trin som afløser for Casper von Koskull, der havde været topchef for Nordea siden 2015.

Det var en klar opgave, den nye topchef blev stillet i udsigt af sin bestyrelsesformand, Torbjörn Magnusson.

»Vi vil ikke vente på, at omsætningen skal stige, før vi reducerer omkostningerne. Og vi forventer ikke, at omsætningen falder, som følge af at vi reducerer vores omkostninger,« sagde han i september i forbindelse med udnævnelsen af Frank Vang-Jensen.

Nordea har kæmpet med en vigende omsætning og omkostninger, der ikke kun er faldet. Fra 2014 til 2018 faldt indtægterne således fra 40 mia. kr. til 32 mia. kr. Omkostningerne er der kommet bedre styr på, efter at man har bevæget sig gennem en meget dyr IT-investering, der nu begynder at betale sig i form af effektiviseringer. En 4.000 mand stor fyringsrunde, der blev påbegyndt i slutningen af 2017, har også haft effekt. Men nu kommer altså snart endnu flere besparelser.

I 2020 forventer Nordea et omkostningsniveau på under 35,1 mia. kroner - mod 36,4 mia. kroner i 2018 - med »yderligere planlagte nettobesparelser efter 2020«.

Selve regnskabstallene for årets første ni måneder viser, at banken fortsat har svært ved at fremvise vækst i indtægterne. Renteindtægterne er faldet med fire pct. til 24 mia. kroner, mens gebyr- og provisionsindtægter er faldet med to pct. til 16,7 mia. kroner. De samlede indtægter lander på 47,4 mia. kroner, hvilket er et fald på 10 pct. sammenlignet med sidste år.