Nordeas hvidvaskchef stopper efter flere turbulente år

Julie Galbo, risikochef i Nordea, stopper i storbanken og udtræder af den øverste ledelse med øjeblikkelig virkning. Hendes exit kommer som et lyn fra en klar himmel, siger bankekspert Lars Krull.

Julie Galbo har tidligere forsvaret Nordea ved en høring på Christiansborg i sag om hvidvask. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nordea må sige farvel til en central figur.

Risikochef Julie Galbo stopper i storbanken med udgangen af maj 2019 og udtræder af koncernledelsen med øjeblikkelig virkning.

»De seneste fem år i Nordea har været en fagligt meget givende periode, hvor jeg har deltaget i arbejdet med at skabe én nordisk bank, hjulpet Nordea med at styrke rammerne for risikostyring og kontrol og senest medvirket til bankens flytning til bankunionen. Jeg føler, at Nordea – og jeg personligt – har opnået meget, og det er nu tid til forandring og nye muligheder,« siger Julie Galbo i en børsmeddelelse.

48-årige Julie Galbo har tidligere været vicedirektør i Finanstilsynet og begyndte i Nordea-afdelingen Asset Management i 2014. Hun stod herefter i spidsen for arbejdet med at fusionere de fire Nordea-banker i Danmark, Sverige, Norge og Finland til én bank.

I 2017 blev hun udpeget til Chief Risk Officer i Nordea-koncernen og leder af Group Risk Management and Control og spillede i den egenskab en central rolle i forbindelse med flytningen af Nordeas hovedsæde fra Sverige til Finland. Hun er i øjeblikket ansvarlig for Group Business Risk Management og har været medlem af koncernledelsen i lidt over to år.

Har forsvaret Nordeas møgsager

Som regel, når nye sager om mulig kriminalitet spøgte, har Julie Galbo optrådt som bankens ansigt udadtil. Det gjorde hun eksempelvis, da skattelyskandalen om de såkaldte Panama Papers ramte alverdens avisforsider.

Hun var desuden på talerstolen i november 2018, da Nordea skulle svare på spørgsmål om hvidvask på en høring i Folketinget.

I marts 2019 skulle Julie Galbo på ny forsvare banken, da Berlingske sammen med finsk stats-TV YLE kunne afsløre, at Nordeas Vesterport-filial mellem 2004 og 2014 var centrum for hundredvis af skattelyselskaber og mistænkelige transaktioner for milliarder.

Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet, også kendt som Bagmandspolitiet, efterforsker i øjeblikket Nordeas danske afdeling for, om der er foregået hvidvask, og om banken har gjort nok.

Bankekspert: Overraskende exit

Julie Galbo var i 2018 at finde på Berlingskes liste over landets 100 mest indflydelsesrige kvinder, og hendes pludselig Nordea-exit kommer bag på bankekspert Lars Krull.

»Det kommer som et lyn fra en klar himmel,« siger Lars Krull, seniorrådgiver ved Aalborg Universitet.

Han vurderer, at Julie Galbo har haft en meget vanskelig rolle i Nordea.

»Hun er en del af en virksomhed, hvor man selvfølgelig gerne vil overholde reglerne, men som i meget lang tid har haft et andet syn på, hvordan kulturen skulle være. Julie Galbo har skullet trimme Nordea til fremtiden rent hvidvaskmæssigt, og det er en opgave, hun sagtens har kunnet løse. Men samtidig har hun haft en organisation, som måske har været modvillig i forhold til at gøre op med sin egen fortid,« siger Lars Krull.

Ny risikochef er midlertidig

Nordeas topchef, Casper von Koskull, anerkender i børsmeddelelsen, at Julie Galbo har været en vigtig brik for banken.

»Hun har hjulpet med at styre banken gennem en af dens vigtigste transformationer til én bank i bankunionen og samtidig arbejdet hårdt for at etablere stærke rammer for risikostyring og kontrol. Vi er nået langt i forhold til at skabe en endnu stærkere governance af banken under Julies ansættelse, hvor vi har nydt godt af hendes store faglige ekspertise. Vi fortsætter nu arbejdet og bygger videre på det stærke fundament, som Julie har været med til at skabe,« siger Casper von Koskull.

Foreløbigt er svenske Erik Ekman fungerende leder af bankens afdeling Group Business Risk Management, samtidig med at han fortsætter i sin nuværende rolle som leder af Commercial & Business Banking, og overdragelsen er allerede i gang. Ifølge Nordea er rekrutteringen af en permanent efterfølger begyndt.