Nordea fravælger Danmark og Sverige - flytter til Finland

Den svenske storbank Nordea har på et bestyrelsesmøde onsdag besluttet sig for at rykke sit hovedsæde fra Stockholm til Helsinki.

Nordeas danske hovedkontor på Strandgade 3 i København. Nordens største bank besluttede sig onsdag for placeringen af dets juridiske hovedkvarter. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nordens største bank, Nordea, rykker fra Sverige til Finland.

Det oplyser storbanken i en fondsbørsmeddelelse onsdag eftermiddag, efter Nordea har afsluttet sit bestyrelsesmøde.

»Vi ser flytningen som et vigtigt strategisk skridt hen imod at sikre Nordea de samme vilkår som sine europæiske konkurrenter. Vi mener, at vi tjener vores kunders, aktionærers og medarbejderes interesser bedst ved at sikre, at Nordea bliver underlagt de fælles konkurrencevilkår og forudsigelige reguleringsvilkår, som EU’s bankunion indebærer,« siger Björn Wahlroos, bestyrelsesformand i Nordea, i meddelelsen.

Beslutningen kommer, efter Nordea gennem længere tid har truet med at flytte sit hovedsæde ud af hjemlandet, fordi den svenske regering lægger op til, at landets banker skal betale endnu mere ind til den såkaldte resolutionsreserve. Det vil koste Nordea ekstra skattebetalinger i milliardklassen. Som alternativer til Stockholm havde banken selv peget på enten København eller Helsinki.

Kun få medarbejdere påvirkes

Ifølge Nordeas egne beregninger ville de svenske skatteændringer koste banken ekstra fem mia. svenske kroner i 2019. Blandt andet derfor har Nordea-topchef Casper von Koskull tidligere offentligt erklæret, at banken overvejede at flytte sit juridiske hovedkvarter ud af Stockholm.

Topchef Casper von Koskull fastholder på et efterfølgende pressemøde, at banken fortsat vil være til stede for sine svenske kunder efter sit juridiske exit fra hjemlandet.

»Finland er et af vores fire store hjemmemarkeder. Her er rimelige og fornuftige konkurrencevilkår. Vi regner med at flytte i anden halvdel af 2018. Det er i den bedste interesse for vores kunder, vores aktionærer og vores ansatte. Vi vil fortsætte med at være tilstede i alle markeder. Vi vil ikke forlade Sverige. Vores forhold til Sveriges kunder er uforandret. I sidste ende vil de svenske kunder få en fordel. Vi er meget committed til alle fire markeder,« siger han.

Kun »et begrænset antal medarbejdere« ventes ifølge Nordea at blive påvirket af flytningen, som er overvejende af juridisk karakter. Flytningen sker således ved en »fusion på tværs af landegrænserne«, hvor Nordea Bank AB fusioneres ind i et nyetableret finsk datterselskab.

»Ifølge planen vil fusionen finde sted i 2. halvår 2018 og er betinget af bl.a. de relevante myndigheders godkendelse og aktionærernes samtykke på en generalforsamling,« oplyser Nordea.

Svensk kompromis hjalp ikke

I begyndelsen af juni gik den svenske regering delvist på kompromis og fremsatte et for Nordea mildere udspil, der betød, at det va usikkert, hvorvidt Nordea gør alvor af sin flyttetrussel. Men det var altså tilsyneladende ikke tilstrækkeligt.

For udover selve skattespillet, så har bankunionen også været en faktor. Nordeas alternativ til København er som nævnt Helsinki, og et af argumenterne for at vælge den finske hovedstad er netop, at Finland er medlem af den europæiske bankunion. Nordea har gentagne gange meddelt, at man foretrækker at operere under et fælles sæt af europæiske regler og tilsynspraksis, som bankunionen lægger op til.

»Det bliver en stor faktor i beslutningsprocessen,« sagde Casper von Koskull til Dagens Industri så sent som i begyndelsen af juli.

Den udmelding kom dagen efter, at erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) havde meddelt, at regeringen ville nedsætte et udvalg, som skal vurdere dansk deltagelse i EUs banksamarbejde. Regeringen vil dog først om to år træffe afgørelsen om, hvorvidt vi skal gå med.

Det danske spil

Den danske udmelding blev ikke overraskende bemærket af topchefen for Nordea. Men også Sverige har sidenhen meddelt, at man overvejer at gå med i unionen, og Nordea valgte altså at beslutte at udskyde sin beslutning, selv om man tidligere havde sat en deadline, der hed »inden sommerferien«.

I det hele taget har Brian Mikkelsen fra starten udvist stor interesse for at kunne lokke Nordeas hovedkvarter til Danmark. Det danske embedsværk har således gennem længere tid forberedt sig på, at Nordea skulle rykke ind i Danmark. Erhvervsministeriet oprettede i foråret en task force, der skulle behandle alle spørgsmål omkring Nordeas mulige flytning til København.

Inden da lød meldingen fra Erhvervsministeriet, at man meget gerne så Nordea flytte til Danmark. I slutningen af marts lød det fra Brian Mikkelsen, at der ikke påregnes nogen yderligere beskatning af banken.

En lang række finansordførere har dog efterfølgende over for Berlingske åbnet for, at der skal tages højde for, at med en bank af Nordeas størrelse – dens samlede balance er 2,3 gange så stor som det danske BNP – følger også en markant større risiko, som der bør tages hånd om politisk. Det bliver altså ikke aktuelt i denne ombæring.