Nordea-topchef med første store prøve: Bremser fald i indtægter, men overskuddet halveres

Nordea har længe døjet med faldende indtægter. Selv om de stadig falder, kan den relativt nye topchef Frank Vang-Jensen konstatere, at faldet er bremset op i fjerde kvartal. Overskuddet blev halveret i 2019.

Frank Vang-Jensen fremlægger årsregnskab for Nordea, hvor han tog over i september 2019. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen

Der er med optimisme, at Nordeas topchef Frank Vang-Jensen torsdag morgen fremlægger koncernens regnskab for 2019.

Ganske vist er Nordeas overskud halveret i 2019 til 11,5 milliarder kroner, hvor det året forinden lød på godt 23 milliarder kroner. Men banken, der længe har døjet med faldende indtægter, oplever igen et fald i indtægterne. Det har dog bedret sig markant i de sidste tre måneder af 2019.

Regnskabet fra Nordea er den første store test for den relativt nye topchef Frank Vang-Jensen.

»Det er early days, men vi har set lovende tegn i fjerde kvartal. Vores kundefokus og initiativer på indtægtssiden sikrede bedre forretningsmomentum i den sidste del af 2019, hvilket også fremgår af toplinjen,« siger Frank Vang-Jensen.

I forhold til 4. kvartal af 2018 steg indtægterne således med seks pct ifølge regnskabsmeddelelsen..

Topchefen påpeger samtidig, at selvom »vi er på vej i den rigtige retning«, venter der fortsat et stort stykke arbejde for at nå vores mål om en omkostningsprocent på 50 i 2022.

Onsdag kom også Danske Bank med regnskab, og selv om landets største bank landede et resultat for 2019 stort set som 2018, gik det markant dårligere med selve bankforretningen.

I Nordea har de senere år budt på en cocktail med en ualmindelig dårlig smag for Nordeas ledelse og aktionærer. Fra 2014 til 2018 faldt indtægterne fra 40 mia. kr. til 32 mia. kr. På fem år er en godt en tredjedel af banken børsværdi blevet barberet væk.

Samtidig har store omkostninger også gjort ondt på Nordea. Da Frank Vang-Jensen tog over som topchef i september tog han da også fat på en række markante nedskrivninger i milliardklassen på blandt andet IT som et led i en ny forretningsplan, der med bestyrelsens blåstempling havde til formål at løfte banken frem mod 2022 blandt andet med besparelser.

Besparelserne, skal tælles i milliarder af kroner og skal sikre, at bankens forrening bliver mere lukrativ end tilfældet i dag.

Frank Vang-Jensen, Nordeas topchef

»Vores kundefokus og initiativer på indtægtssiden sikrede bedre forretningsmomentum i den sidste del af 2019, hvilket også fremgår af toplinjen«


Den nordiske storbanks finansielle mål for 2022 lød på forretning af egenkapitalen på over ti procent og en såkaldt omkostningsprocent på 50. I 2017 og 2018 lå egenkapitalforrentningen på 9,5 og 9,7 pct., mens omkostningsprocenten begge år lå på 54 pct.

»Det vi ser nu, er det første kvartal efter, vi præsenterede de finansielle målsætninger. Der ligger vi som planlagt. Det er stadigvæk et tidligt tidspunkt, men det kvartal, vi har aflagt, ser fornuftigt ud,« siger Frank Vang-Jensen.

Topchef Frank Vang-Jensen kom til i september efter at have siddet i andre ledende stillinger i Nordea. Inden da havde han tilbragt en lang årrække i Handelsbanken. De sidste mange år i stillingen som koncernchef for banken. Her endte det dog med en fyring, da han forsøgte at tage et opgør med de i Handelsbanken meget indflydelsesrige fililalchefer. Den magtkamp tabte han.

Året efter sin første arbejdsdag i Nordea blev han forfremmet og indtog posten som leder af Personal Banking for hele koncernen. I samme omgang indtrådte han også som medlem af koncernledelsen i Nordea.

Ifølge investeringsøkonom i Nordnet Per Hansen ser det ud til, at Frank Vang-Jensen har trukket Nordea i den rigtige retning.

»Nordea overrasker både på omkostninger og indtægter. Noget kunne tyde på at de tiltag, som Nordea har arbejdet på i længere tid med at sikre både en bedre top- og bundlinje samtidig giver effekt. De seneste kvartaler har der været flere skuffende end positivt overraskende regnskaber. Denne gang ser lidt anderledes og bedre ud,« siger han i en skriftlig kommentar.

Ingen planer for lavere grænse på minusrenter

Da Danske Bank onsdag aflagde regnskab, slog topchef Chris Vogelzang samtidig fast, at han ikke vil komme til at indføre negative renter for »almindelige kunder«. Frank Vang-Jensen fortæller, at der aktuelt ikke er planer om at ændre på beløbsgrænsen for, hvornår minusrenterne rammer. Den ligger aktuelt på 750.000 kroner for Nordeas kunder.

»Jeg vil ikke spekulere i, hvad fremtiden bringer, men vi har ingen planer om det,« siger han.

Nordea havde et overskud på 5,6 milliarder kroner i de sidste tre måneder af 2019.

Opdateret klokken 12.00 med en kommentar fra Nordea-topchef Frank Vang-Jensen.