Danske Bank-topchef giver garanti: Almindelige kunder skal ikke betale for at have penge i banken

Mens en lang række banker har indført negative renter for private kunder, har Danske Bank endnu ikke sendt en lignende regning videre. Nu slår Danske Bank-topchef Chris Vogelzang fast, at bankens »almindelige kunder« ikke er i farezonen.

Chris Vogelzang, Danske Banks adm. direktør, forsvarer direktionens medlemmer på forskerordning og dermed, at de betaler 32,84 procent i skat. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Selv om Danske Banks resultater er under pres, går bankens topchef Chris Vogelzang nu ud med garanti:

»Vi kommer ikke til at indføre negative renter for almindelige kunder,« siger Danske Banks adm. direktør.

En lang række banker har i løbet af det seneste år indført negative renter for private kunder. Det betyder, at kunderne skal betale for at have penge stående i banken. Bankerne har valgt forskellige modeller, men den mest gængse er en rente på 0,75 procent for indeståender over 750.000 kroner.

Chris Vogelzang, adm. direktør i Danske Bank

»Folk med relativt små opsparinger skal føle, at vi som bank tager os af dem.«


Chris Vogelzang afviser at gå ind i en diskussion om, hvad betegnelsen »almindelige kunder« dækker over. Men ifølge Nationalbanken har langt de fleste danskere et beskedent indskud i bankerne. Ca. 70 procent af knap fem mio. personer med en indlånskonto har under 100.000 kroner.

»Folk med relativt små opsparinger skal føle, at vi som bank tager os af dem. Generelt synes jeg ikke, at negative renter er en ønskelig situation, men det er, hvad det er, og vi er nødt til at leve med det,« siger Chris Vogelzang.

Danske Bank er den eneste af de fem største banker i Danmark, der ikke har indført negative renter. Men banken holder muligheden for at indføre negative renter for mere velhavende kunder åben:

»Vi ser på situationen, der vedrører de mere velhavende kunder, men som sagt: Vi har ingen intentioner om at indføre negative renter.«

Indlån vokser

Danmarks største bank offentliggjorde onsdag regnskab for 2019, som i store træk landede som forventet. Resultatet var 15,1 mia. kroner og dermed stort set som 2018. Men da 2019-resultatet var påvirket af en række éngangsforhold, var selve bankens evne til at tjene penge markant dårligere i forhold til året før.

I 2019 steg bankens samlede indlån med knap otte procent til 962,9 mia. kroner, hvilket isoleret set var en dyr fornøjelse for banken. Det skyldes, at banken reelt taber penge, når kunder sætter penge på almindelige indlånskonti, hvis banken ikke kan låne dem ud eller placere dem på anden vis.

»Vi har set vore indestående gro. Men om det skyldes de negative renter andre steder, eller om det er, fordi folk synes, vi er en god bank, det kan vi ikke se,« siger Chris Vogelzang.

De seneste år har Danske Bank fået alvorlige ridser i lakken i kølvandet på bankens hvidvasksag. I 2018 tabte banken 11.000 såkaldte Nemkonto-kunder, og i 2019 mistede den 23.600 Nemkonto-kunder.

»Hver eneste kunde, vi taber, er en for meget,« lyder det fra Danske Bank-direktøren.

Ifølge Mikkel Emil Jensen, bankanalytiker i Sydbank, kan der være flere strategiske grunde til, at Danske Bank endnu ikke har indført negative renter for private kunder.

»Der kan være enkelte fordele ved ikke at indføre negative renter, hvis banken eksempelvis formår at lokke nye kunder til og får dem over i den almindelige bankforretning, så banken kan tjene penge på dem. Men hvis det viser sig, at kunderne kun opretter en konto for at placere deres indlån, så taber banken selvfølgelig på det,« siger han.

Analytiker: Her er det mest realistiske scenarie

Han peger derudover på en mulig frygt for kundernes reaktion.

»Danske Bank har rangeret kundernes tillid og troværdighed som en af topprioriteterne i sin strategi i kølvandet på hvidvasksagen. Derfor har banken formentligt været mere påpasselig, end de andre banker i forhold til at indføre negative renter for privatkunder.«

Foreløbigt tyder det dog på, at der har været en vis grad af forståelse hos kunderne, når bankerne har indført negative renter for private.

»Det taler for, at Danske Bank med lidt mere rolige hænder kan begynde at indføre negative renter for private kunder, der tilsvarer det niveau, en række danske banker har lagt sig på,« siger Mikkel Emil Jensen.

Derfor ser bankanalytikeren fortsat en mulighed for, at Danske Bank vil indføre negative renter for privatkunder på lige vilkår med andre banker.

»Jeg ser det stadigvæk som det mest sandsynlige scenarie, at Danske Bank indfører negative indlånsrenter for private i løbet af 2020. Man kan med retfærdighed argumentere for, at det ikke er almindelige kunder, der har mere end 750.000 kroner på kontoen, og dermed friholder man stadigvæk hr. og fru Danmark,« siger han.

Danske Bank forventer i 2020 et resultat på otte-ti mia. kroner, hvilket er omkring fem-syv mia. kroner mindre i 2019.