Nokia-topchef advarer mod skrap kontrol af teleudstyr

Den finske mobilgigant frygter, at hver land indfører særregler oven på balladen om Huawei.

Nokias topchef, Rajeev Suri, kunne godt vinde nyt marked på konkurrenten Huaweis problemer, men han er bekymret for, at den ekstra kontrol, som alle leverandører af 5G-teleudstyr skal igennem, vil blive alt for forskellig fra land til land. Arkivfoto: Yves Herman, Reuters/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Yves Herman

De europæiske myndigheders forsøg på at indføre ny og skrappere sikkerhedskontrol oven på balladen om den kinesiske mobilgigant Huawei risikerer at skabe store problemer.

Det siger topchefen for en af Huaweis store konkurrenter, finske Nokias Rajeev Suri. Han kunne ellers vinde ekstra marked, hvis Huawei bliver udelukket som leverandør af den nye 5G-teknologi som følge af amerikanernes frygt for, at Huawei-udstyret kan udnyttes til fjernspionage af den kinesiske efterretningstjeneste.

Hvert lands regler bliver dyrt

Rajeev Suri er bekymret over, at de enkelte lande – flere efter direkte pres fra USA – er gået i gang med at skærpe sikkerhedskravene til det udstyr, som teleselskaberne skal bruge til at indføre 5G-mobilteknologien, der skal sikre hurtigere dataoverførsler og større kapacitet i mobilnettene.

»Jeg er ikke sikker på, at det at certificere produkter land for land vil bringe os nogetsteds. Hvad man ikke ønsker, er en omstændelig proces, der betyder større omkostninger i forsyningskæden. Lad os være forsigtige. Ikke mere papirnusseri, ikke mere bureaukrati og ikke flere ekstraomkostninger,« siger Rajeev Suri til den britiske finansavis, Financial Times.

Huawei er verdens største leverandør af teleudstyr som software, antenner og master til mobilnet og er samtidig verdens næststørste smartphoneproducent. Svenske Ericsson og finske Nokia er de nærmeste konkurrenter.

Flere lande har, modsat USA, valgt ikke at forbyde Huawei som leverandør af 5G-udstyr men i stedet skruet op for sikkerhedskontrollen, som alt udstyr, der skal bruges i såkaldt kritisk infrastruktur, skal igennem. Denne kontrol vil gælde samtlige leverandører, heriblandt Huawei, men den er ikke nødvendigvis ens i alle lande, og det gør det besværligt for leverandørerne.

Holland siger nej til forbud

Den hollandske regering har ifølge justitsminister Ferd Grapperhaus besluttet at tvinge teleselskaberne til at kontrollere deres udstyrsleverandører grundigere, men Holland ønsker ikke at forbyde brugen af Huawei-udstyr.

En særlig gruppe har undersøgt truslerne fra statsstøttet spionage i 5G-net og konkluderer ifølge nyhedsbureauet Reuters, at der er »et tilstrækkeligt svar på truslen«. En betydende rådgivningsgruppe indstillede i sidste uge til, at Holland ligesom Storbritannien og Tyskland ikke udelukker Huawei som leverandør. Det skete efter en risikovurdering af landets tre største teleselskaber – KPN, T-Mobile og VodafoneZiggo.