Flere lande sætter fart på 5G med Huawei

Ungarn afviser, at den kinesiske mobilgigant skulle udgøre en trussel, og på Filippinerne er landets første 5G-mobilnet nu åbnet i samarbejde med Huawei.

Ungarns innovations- og teknologiminister, László Palkovics,  har ikke set beviser for amerikanske påstande om, at Huawei skulle udgøre en sikkerhedstrussel. Foto: Gergely Szakacs, Reuters/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: SZAKACS GERGELY

De amerikanske forsøg på at stække den kinesiske mobilgigant Huawei preller helt af i både Ungarn og Filippinerne, som ønsker den nye og meget hurtigere 5G-mobilteknologi ud hurtigst muligt. Det sker på Huawei-udstyr.

Den ungarske innovations- og teknologiminister László Palkovics har ikke set beviser på, at Huawei – verdens største leverandør af teleudstyr og verdens næststørste smartphoneproducent efter sydkoreanske Samsung – skulle udgøre en sikkerhedstrussel, sådan som den amerikanske regering har sagt, og Ungarns regering planlægger derfor tiltag, som skal sikre, at udrulningen af 5G sker hurtigere end hidtil planlagt.

Minister: Ingen beviser

»Det er ikke blevet bevist, at Huaweis teknologi skulle udgøre nogen risiko for Ungarn, og vi har ikke set data, der understøtter dette. Derfor indtager vi en ret pragmatisk holdning, faktisk den samme som Tyskland. Indtil det bevises, at Huawei eller Cisco (amerikansk netværksgigant, red.) eller nogen anden teknologi udgør nogen trussel mod vores samfund, altså Ungarn, NATO eller EU, vil vi håndtere Huaweis teknologi som enhver anden teknologi,« siger ministeren til nyhedsbureauet Reuters.

Huawei har omkring 2.000 ansatte i Ungarn og har investeret 7,9 milliarder kroner i landet siden 2005.

I mere end et år har USA lobbyet heftigt for at få sine allierede verden over til at afbryde samarbejdet med Huawei. Amerikanerne frygter, at Huawei kan blive tvunget til at agere forlænget arm for den kinesiske efterretningstjeneste og på den måde misbruges til fjernaflytning og spionage - påstande, som Huawei pure afviser, og som amerikanerne trods årelang efterforskning ikke har fremlagt beviser for.

USAs præsident Donald Trump har fra 19. august indført forbud mod, at amerikanske virksomheder handler med Huawei.

Amerikanernes kampagne sker nu, hvor teleselskaber verden over forbereder sig på 5G, som Huawei er storleverandør til. I Danmark har TDC lovet landsdækning med 5G inden udgangen af 2020. 5G-teknologien, der er en overbygning på dagens 4G-mobilnet, sikrer langt større datakapacitet i mobilnettene, en meget højere dataoverførselshastighed, stort set ingen forsinkelse og et lavere energiforbrug på udstyret men kræver, at man køber en ny mobiltelefon eller router, som »forstår« 5G-signalerne. Begge dele findes der endnu kun ganske få modeller af.

Filippinerne åbner første 5G-net

I Filippinerne åbnede teleselskabet Globe Telecom torsdag Sydøstasiens første 5G-mobilnet i hovedstaden Manila. Det skete med radio- og antenneudstyr fra Huawei. Huawei og finske Nokia har begge leveret udstyr til Globe Telecoms hidtidige 4G-net, som 5G-teknologien er en overbygning på.

Globe Telecom har bedt uafhængige eksperter om at efterse, at sikkerheden i mobilnettet er i orden, så ingen behøver at frygte for deres data.

Ruslands præsident, Vladimir Putin, sagde torsdag på sin årlige, TV-transmitterede spørgsmål-/svar-konference, at han betragter USAs træk mod Huawei som et forsøg på at svække Kina. Putin mener desuden, at USAs ekstraafgifter forsøger at holde den kinesiske økonomi nede, skriver Reuters.