Teknologiselskaber finder huller i Trumps forbud

Flere selskaber er igen begyndt at sælge visse produkter til den kinesiske mobilgigant. Men det løser ikke Huaweis store problem, mener analytiker.

Forbuddet mod at sælge til Huawei er ikke totalt, viser det sig nu, hvor flere teknologiproducenter igen er begyndt at levere udstyr til den kinesiske telegigant, der er verdens næststørste smartphoneproducent. Arkivfoto: hector Retamal, AFP/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: HECTOR RETAMAL

Det er ikke et vandtæt forbud mod at handle med den kinesiske mobilgigant, som USAs præsident Donald Trump har udstedt. Flere teknologiproducenter mener nu, at de stadig kan levere flere produkter.

Den amerikanske producent af hukommelseschips, Micron Technology, har allerede genoptaget dele af sine leverancer til Huawei, som er verdens største leverandør af teleudstyr og samtidig verdens næststørste smartphoneproducent. Det sker ifølge topchef Sanjay Mehrotra, efter at Micron nu har gennemlæst detaljerne i det forbud, som træder i kraft 19. august og forbyder amerikanske virksomheder at handle med Huawei uden særlig tilladelse.

Huawei er Microns største kunde.

Stadig muligt at sælge til Huawei

Forbuddet skyldes amerikansk frygt for, at Huaweis udstyr kan blive misbrugt til fjernaflytning og spionage af den kinesiske regering gennem Kinas efterretningstjeneste – en påstand, som Huawei gentagne gange pure har afvist.

Det amerikanske dagblad New York Times rapporterede tirsdag, at også chipgiganten Intel har genoptaget forsendelsen af visse produkter til Huawei. Intel selv ønsker dog ikke at kommentere oplysningerne.

»Vi er fast besluttet på, at vi lovligt kan genoptage forsendelsen af en delmængde af vores nuværende produkter, fordi de ikke er underlagt reguleringen af eksporten eller står på listen over restriktioner mod bestemte selskaber,« sagde Sanjay Mehrotra fra Micron på et investormøde, hvor han forsøgte at skabe ro oven på en dykkende aktiekurs.

Donald Trumps forbud omfatter varer, hvor amerikanskproduceret teknologi eller materialer udgør mere end 25 procent.

Katastrofalt for Huawei

Trods fundet af smuthuller står det dog fast, at Trumps forbud vil ramme Huawei ualmindeligt hårdt, mener den uafhængige analytiker Richard Windsor fra Radio Free Mobile.

»Det virkelige problem (for Huawei, red.) er Googles software, og der er ingen måde, at den vil kunne passere reglerne. Dermed vil enhver smartphone, som Huawei forsøger at sælge uden for Kina, være udstyret med Huaweis hjemmegjorte tjenester, der skal erstatte det Google-økosystem, som Huawei ikke længere er i stand til at kunne bruge. Der er overhovedet ingen tvivl om, at dette vil være katastrofalt for Huawei,« konstaterer han.

Huaweis telefoner bruger nemlig Googles mobilsoftware Android, som ligger på over 85 procent af alle nyproducerede smartphones i verden. Forbuddet betyder, at Google hverken må levere Android eller opdateringer, herunder sikkerhedsopdateringer, til nyproducerede Huawei-telefoner (allerede solgte indgår ikke i forbuddet). Det forsøger Huawei at afhjælpe ved at bruge en anden software, der ikke ligesom Android er koblet på Googles Play-butik, hvor man henter og køber apps. Men med forbuddet må Huawei heller ikke installere de Google-tjenester, som milliarder af mennesker bruger hver dag, og det er ifølge analytikeren her, at det virkeligt vil slå hårdt.

»Medmindre USA og Kina når til en eller anden form for aftale (i handelskrigen, red.), der omfatter Huawei, vil Huawei være tvunget til at skære store skarer af sin arbejdsstyrke uden for Kina væk. Bundlinien i spiral vil i Huaweis tilfælde betyde et stop for salg uden for Kina og dermed et tab på 50 procent eller mere af hele smartphoneforretningen,« mener Richard Windsor.

Teleselskaber forhandler med Huaweis konkurrenter

Forbuddet rammer også hårdt lokalt i USA. En lang række mindre teleselskaber, som er afhængige af Huawei-udstyr, forhandler nu med Huaweis største konkurrenter, svenske Ericsson og finske Nokia om at få udstyret skiftet ud, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Teleselskaberne har – ligesom TDC og »3« i Danmark – købt antenner, master, software og anden teknologi fra Huawei men tvinges nu til at skifte leverandør. De har tidligere meldt ud, at den manøvre vil koste dem op mod en milliard dollars eller 6,55 milliarder kroner, fordi Ericsson og Nokia ikke kan modsvare Huaweis priser.

Huawei har ingen større forretning i USA på grund af flere års slagsmål med de amerikanske myndigheder. Huaweis største marked er Kina efterfulgt af Europa, hvor telegiganten i 2018 hentede 28,4 procent af sit samlede salg af telefoner og teleudstyr på næsten 693 milliarder kroner.

USAs kongres har lovet at sætte 700 millioner dollars af for at hjælpe de mindre teleselskaber ud af kniben, men det er endnu ikke sket.