Pakkefirma sagsøger USA: Umuligt at håndtere Huawei-forbud

Stor ballade om fejlhåndterede Huawei-pakker frustrerer FedEx, der kan ende på Kinas sorte liste og derfor nu lægger sag an mod den amerikanske regering.

Det kommende forbud mod at handle med den kinesiske mobilgigant Huawei volder allerede amerikanske virksomheder voldsomme hovedbrud. Senest er pakkepostfirmaet FedEx kommet voldsomt i vælten. Arkivfoto: Jim Young, Reuters/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Jim Young
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det bliver en helt umulig opgave at garantere, at der ikke bliver leveret pakker, som overtræder det kommende, amerikanske forbud mod handel med kinesiske virksomheder som Huawei. Derfor anlægger pakkepostfirmaet FedEx nu sag mod den amerikanske regering efter allerede at have fået ørerne i maskinen.

Det 48 år gamle, børsnoterede FedEx har besluttet at sagsøge myndighederne. Det mener, at præsident Donald Trumps forbudsordre, som træder i kraft 19. august, »i bund og grund pålægger FedEx at overvåge indholdet af millioner af pakker, som leveres dagligt, selv om det er en nærmest umulig opgave logistisk, økonomisk og i mange tilfælde juridisk«, fremgår det ifølge nyhedsbureauet Reuters af stævningen.

Nægtede at bringe Huawei-telefon frem

Forbuddet forbyder den kinesiske telegigant Huawei – verdens største leverandør af teleudstyr og den næststørste smartphoneproducent i verden – at sælge udstyr i USA af hensyn til den nationale sikkerhed og indfører samtidig krav om, at amerikanske virksomheder skal have særlig tilladelse, før de kan sælge kritisk teknologi til Huawei.

FedEx er landet midt i en storm, efter at Kina i sidste måned meddelte, at landet sætter en undersøgelse i gang. Årsagen er, at at to pakker, som var sendt med FedEx til Huawei-adresser i Asien, blev omdirigeret til USA. FedEx har sagt, at pakkerne blev »dirigeret det forkerte sted hen ved en fejl« og har undskyldt.

Endnu en pakkesag ramte FedEx i sidste uge. Søndag vendte en pakke med en Huawei P30-telefon, som teknologimediet PCMags anmelder i Storbritannien havde sendt til en kollega i USA, tilbage til afsenderen med beskeden om, at den ikke kunne leveres på grund af »den amerikanske regerings udestående« med Huawei og Kina.

Trussel om at komme på Kinas sorte liste

De fejlforsendte pakker har ophidset de kinesiske statsmedier. Disse antyder, at det amerikanske pakkefirma risikerer at ende på den kinesiske liste over virksomheder, der skader de nationale interesser, og det har fået FedEx' aktiekurs til at dykke med 2,7 procent.

Oven på den seneste sag har FedEx lovet, at alle Huawei-produkter vil blive leveret til alle adresser bortset fra de Huawei-adresser, som står på den amerikanske forbudsliste. Samme besked kommer fra FedEx' konkurrent, United Parcel Service (UPS). Begge understreger, at der ikke foreligger »et generelt forbud« mod Huawei-produkter.

Det amerikanske handelsministerium, som fik til opgave at udmønte Donald Trumps ordre, siger, at det endnu ikke har modtaget stævningen fra FedEx »men ikke desto mindre ser frem til at forsvare ministeriets rolle i at beskytte den nationale sikkerhed i USA«.