Nedturen fortsætter for FLSmidth

FLSmidth kom ud af 2013 med et underskud på 784 millioner kroner. Og forventningerne til omsætningen i 2014 er langt fra imponerende.

Topchef i FLSmidth, Thomas Schulz, præsenterede torsdag sit første årsregnskab for ingeniørkoncernen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Christian Liliendahl
Efter et skidt 2013 kan FLSmidth også se frem til et dårligt 2014. Det fremgår af koncernens årsregnskab, som blev præsenteret torsdag morgen.

Koncernen, som producerer udstyr til cement- og mineindustrien, fik et driftsunderskud på minus 339 millioner kroner mod godt 2 milliarder kroner i 2012.

Omsætningen steg med 2 procent til 26,9 milliarder kroner, men til gengæld faldt ordreindgangen med 25 procent til 20,9 milliarder kroner.»Den faldende ordreindgang vil påvirke omsætningen negativt i 2014 og 2015,« skriver FLSmidth i årsregnskabet.

»2013 var præget af forebyggende management beslutninger med det formål at fremtidssikre FLSmidth og navigere sikkert gennem konjunkturudsving,« meddeler koncernen. Selvom omsætningen var »historisk høj,« var indtjeningen lav, fordi ordreindgangen faldt markant som følge af cyklisk nedgang i mineinvesteringerne. Samtidig har den igangsatte spareplan kostet på den korte bane, forklarer FLSmidth i dagens regnskab.
»Med henblik på at øge effektiviteten og tilpasse kapaciteten til markedsudviklingen besluttede og iværksatte ledelsen en række tiltag, der har medført engangsomkostninger og påvirket indtjening og afkast negativt. Omsætning og indtjening var i tråd med de senest udmeldte forventninger,« fremgår det af regnskabet.Ser man isoleret på fjerde kvartal skuffede FLSmidth voldsomt. Ordreindgangen faldt med 8 procent sammenlignet med fjerde kvartal sidste år, og omsætningen faldt ligeledes, og lå 12 procent lavere end i samme periode i 2012. Således var omsætningen i fjerde kvartal på ca. 7,4 milliarder kroner mod 8, 4 milliarder kroner i samme periode sidste år.

Driftsresultatet for fjerde kvartal faldt ikke mindre end 92 procent til 60 millioner kroner mod 797 millioner kroner i samme periode året før.

Det er FLSmidths første årsregnskab, efter topchef Thomas Schulz tiltrådte som topchef for koncernen. Opgaven for den tyske direktør har været at styre omkostningerne i forhold til den lavere omsætning, og det arbejde ser altså ud til at fortsætte i 2014. Koncernens omsætning forventes i 2014 at blive 21-24 milliarder kroner, mens EBITA-marginen forventes at ligge i niveauet 7-9 procent.

FLSmidt vurderer  det globale cementmarked til fortsat at være svækket, dog med gode lokale eller regionale vækstmuligheder. Konkurrencen vil samtidig være intensiv.

Aktieanalytiker Jacob Pedersen fra Sydbank er langt fra imponeret over dagens regnskab fra FLSmidth.

»Der er mere surt end sødt i det her regnskab,« siger Jacob Pedersen, som havde noget højere forventninger til 2013, end tallene fra FLSmidth viser.

Sydbank-analytikeren ser heller ikke lyst på 2014, og det skyldes særligt den markante nedgang i ordreindgangen. Der går ifølge Jacob Pedersen formentligt endnu et par år, før FLSmidth kan forvente lysere tider. »Vi er formentligt langt inde i 2016, måske endda inde i 2017, før FLSmidth mærker det grynende opsving, der trods alt er begyndt at vise sig,« siger han.

Jacob Pedersen forventer, at aktiemarkedet vil tage imod dagens regnskab fra FLSmidth ved at »sende aktien i skammekrogen.«

Thomas Schulz har været topchef i FLSmidth i godt et år. Han kom fra et job som koncerndirektør for forretningsdivisionen »Construction« i den svenske industrikæmpe Sandvik.