Nationalbankdirektøren advarer: Klimaforandringer truer også bankerne

Finansielle virksomheder bør tage hensyn til klimarelaterede risici, lyder opfordringen fra nationalbankdirektør Lars Rohde ved bankernes årlige møde.

Nationalbankdirektør Lars Rohde talte mandag om et af tidens store emner, klimaforandringer, i Skuespilhuset i København. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er ikke kun boligejere, der risikerer at blive ramt af storme og oversvømmelser, for klimaforandringer kan også smitte af på den finansielle sektor. Sådan lød budskabet mandag fra nationalbankdirektør Lars Rohde ved finanssektorens årsmøde i Skuespilhuset i København.

»Fraværet af årtiers klimapolitisk handling har medført, at der nu kun er begrænset tid til at handle. Og jo længere vi fortsat venter, jo kortere tid vil vi have til at skabe en grøn økonomi. Mindre tid til omstillingen betyder større risici for økonomien og for den finansielle sektor,« sagde Lars Rohde.

Fokus på klimarisici

Nationalbanken har netop regnet på, hvordan bankernes sikkerhed bag boliglån kan blive ramt i et scenario, hvor vandstanden stiger betydeligt. Andelen af pantværdi i risiko for oversvømmelse kan blive syvdoblet frem mod det nye århundredeskifte, viser en ny analyse.

Lars Rohde, direktør for Danmarks Nationalbank

»I Nationalbanken er vi begyndt at se på klimaforandringernes betydning i forhold til vores mandat om at sikre en robust økonomi og finansiel stabilitet.«


Lars Rohde og den danske nationalbank melder sig dermed i koret af finansielle sværvægtere, som i højere grad fokuserer på finanssektorens rolle i den grønne omstilling.

Den nytiltrådte chef for Den Europæiske Centralbankchef, Christine Lagarde, er i fuld gang med at presse på, for at klimaforandringer skal skrives ind i selve formålet med centralbanken. Klimaforandringer skal således være en »missionskritisk« prioritet for ECB. Den danske nationalbankdirektør er på vej ned ad samme vej.

»I Nationalbanken er vi begyndt at se på klimaforandringernes betydning i forhold til vores mandat om at sikre en robust økonomi og finansiel stabilitet,« sagde Lars Rohde mandag.

I sidste uge advarede Nationalbanken mod, at en række af de største banker var dårligere rustet til at modstå en ny økonomisk krise. Det skete på baggrund af de halvårlige stresstest af bankernes sundhedstilstand. De stresstest skal fremover også involvere klimaet.

»Næste år planlægger vi at udvikle en stresstest af de danske banker og realkreditinstitutter, hvor fokus vil være på klimarelaterede risici,« sagde han og vurderede, at den grønne omstilling også vil skabe muligheder for bankerne og behov for nye kompetencer.

Fra hvid til grøn

Ved sidste års møde i finanssektoren fyldte hvidvask stort set hele dagsordenen, men i år vil man fokusere på andre emner. Det primære emne var som så mange andre steder klima og grøn omstilling.

»Bæredygtighed og indtjening vil i stigende grad være hinandens forudsætninger, og vi tror på, at bæredygtighed bliver et grundvilkår for fremtidens forretning,« sagde Michael Rasmussen, formand for Finans Danmark og adm. direktør i Nykredit, fra talerstolen.

Michael Rasmussen (tv. på forreste række), der er formand for bankernes brancheorganisation, og nationalbankdirektør Lars Rohde (i midten på forreste række) sad ved siden af hinanden i Skuespilhuset. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen.

Også den tidligere konservative klima- og miljøminister samt EU-klimakommissær Connie Hedegaard deltog i årsmødet. Hun kom ligeledes med en klar opfordring til bankerne, hvis ikke de skal se frem til mere regulering, denne gang på klimaområdet.

»Money makes the world go around. Det betyder rigtig meget, hvad bankerne investerer i. Vi har set et stort skifte fra kulinvesteringer til mere grønne investeringer. Men det sker ikke af sig selv. Og hvis man ikke vil køres over som sektor, hvor andre definerer, hvad man skal gøre, så er det med at komme i gang selv,« sagde hun.

Opfordringen kom i kølvandet på de 20 anbefalinger til en bæredygtig finanssektor, som Finans Danmark præsenterede samme mandag, som årsmødet fandt sted.

Hæver barren

I dag finansierer Finans Danmarks medlemmer ifølge Michael Rasmussen allerede grønne ejendomme og aktiviteter for mere end 400 mia. kroner, men dette skal øges over det kommende årti:

»Vores bedste bud er, at Finans Danmarks medlemmer i 2030 vil bidrage med i alt 700 mia. kroner til finansiering af grønne ejendomme og aktiviteter i Danmark. Vi er en afgørende drivkraft i den grønne omstilling herhjemme.«

Den drivkraft skal altså i stigende grad sættes i spil.

»Når virksomhederne skal investere i nye teknologier i deres produktion, og når forbrugerne skal låne til nye bæredygtige løsninger, skal vi stå klar med finansieringen,« sagde Michael Rasmussen.

Men det er ikke nok at stå klar med finansieringen. Bankerne skal også stille krav til kunderne, lød det fra Nykredit-topchefen:

»CO2-aftrykket af de aktiviteter, som vi finansierer, skal reduceres markant frem mod 2030. Vi skal screene større, nye engagementer ud fra, om de også er økonomisk bæredygtige i en verden, hvor CO2-udslippet i stigende grad beskattes og reguleres.«