Centralbankchef vil skrive klimaforandringer ind i den økonomiske styring af EU

Christine Lagarde vil ifølge Financial Times have fokus på klimaforandringer i sin gennemgang af Den Europæiske Centralbanks kommende strategi. Hun kan dermed risikere at lægge sig ud med en række nationalbankdirektører.

Chefen for Den Europæiske Centralbank, Christine Lagarde, overvejer angiveligt, hvordan hun og resten af centralbanken kan få klimaet på dagsordenen i EUs pengepolitik. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ralph Orlowski/AFP/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

For mindre end en måned siden satte franske Christine Lagarde sig i chefstolen hos Den Europæiske Centralbank (ECB), og allerede nu overvejer den første kvindelige centralbankchef at sætte et historisk og skelsættende aftryk på den europæiske pengepolitik.

Ifølge Financial Times presser Lagarde således på for at klimaforandringerne skal være en del af den strategiske gennemgang af formålet med ECB, som netop nu er i gang. Det er den første gennemgang af de grundlæggende processer og missionen for centralbanken siden 2003.

Lagarde har allerede erklæret det som sit mål som centralbankchef, at klimaforandringer skal være en »missionskritisk« prioritet for ECB, så det er ikke i sig selv overraskende, at hun også vil have fokus på det i den strategiske gennemgang.

Men det vil være skelsættende, hvis klimaforandringer bliver en del af formålet med ECB, og dermed pengepolitikken i EU. Det ville være et skridt, som ville føre ECB ud på helt nyt territorium og på en anderledes vej end de andre store centralbanker i verden.

Politikernes opgave

Den amerikanske centralbank har undgået at forholde sig til miljømæssige forhold i sine strategiske gennemgange, og dens chef, Jerome Powell, har ifølge Financial Times for nylig erklæret over for den amerikanske kongres, at »klimaforandringer er et vigtigt emne, men ikke principielt for centralbanken. Det skal overlades til offentligt valgte embedsmænd, og ikke os«.

Lignende argumenter har været hørt fra nationalbankchefer rundt omkring i Europa, der mener, at klimaforandringer bør være en opgave for de nationale regeringer. Christine Lagarde vil dermed lægge sig ud med en række lande, deriblandt Tyskland, hvis hun begyndte at indføre modvirkning af klimaforandringer som målstyring for ECB. Hun har dog også opbakning fra blandt andet sin landsmand Francois Velleroy de Galhau, der er nationalbankdirektør i Frankrig.

Og der er også flere, som ønsker, at ECB lægger sine økonomiske muskler bag en grøn omstilling. Financial Times henviser til et brev offentliggjort torsdag, stilet til Lagarde og underskrevet af flere end 150 akademikere, økonomer, fagbevægelser og miljøaktivister, hvori centralbankchefen opfordres til at gøre mere for at beskytte miljøet.

»ECB bør uden yderligere forsinkelser forpligte sig til gradvist at eliminere kulstoftunge aktiver fra sin portefølje – begyndende med et øjeblikkelig frasalg af kulrelaterede aktiver,« lyder det i brevet.