Nationalbankdirektør er bekymret for Danmarks omdømme

Den danske finanssektor er havnet i en række møgsager, og det kan få store konsekvenser for hele landet, vurderer nationalbankdirektør Lars Rohde.

Nationalbankdirektør Lars Rohde har i dag holdt tale i forbindelse med Finans Danmarks årsmøde. Fold sammen
Læs mere
Foto: Arkivfoto: Ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvidvask og terrorfinansiering er dybt skadeligt for det danske samfund.

Sådan lød det mandag fra talerstolen, da nationalbankdirektør Lars Rohde holdt tale ved Finans Danmarks årsmøde i Skuespilhuset i København.

»2018 har desværre været året, hvor hvidvask er kommet på alles læber,« sagde nationalbankdirektøren indledningsvist og fremhævede, at hvidvask udgør en trussel mod den finansielle stabilitet.

»Kunder og investorers tillid er jo en helt grundlæggende forudsætning for at drive finansiel virksomhed. Derfor kan tab af tillid være meget skadelig for en bank. Forsvinder tilliden til en enkelt aktør, kan det hurtigt sprede sig til resten af sektoren,« sagde Lars Rohde.

Nationalbankdirektøren påpegede, at  også myndighedernes og landets omdømme kan lide anseelig skade.

»Det blev meget tydeligt for mig ved IMFs årsmøde i oktober, hvor jeg mange gange blev spurgt til den den danske finansielle sektors udfordringer med hvidvask. Vi plejer jo at være de flinke og rene.«

Et bredt politisk flertal indgik i september en aftale, der styrkede indsatsen for at bekæmpe hvidvask i danske pengeinstitutter. Aftalen indebærer blandt andet en markant skærpelse af bødeniveauet, som ottedobles for hvidvask i store banker. Dermed får Danmark et bødeniveau i den absolutte top i Europa.

»Jeg tror, at de politiske initiaver gør, at Danmark fortsat vil anset for at være et nogenlunde civiliseret land,« lød det fra Lars Rohde, der støtter et internationalt samarbejde for at komme hvidvask til livs.

Til spørgsmålet om Danske Banks omfattende hvidvaskskandale eller sange om svindel med udbytteskat har svækket tilliden til Danmark mest, svarede nationalbankdirektøren.

»Hvis jeg skal vælge, vil jeg sige hvidvask.«

Alvorlig tillidskrise

Kort tid før nationalbankdirektøren holdt tale, erkendte koncernchef Michael Rasmussen fra Nykredit, der også er formand for Finans Danmark, at finanssektoren står midt i en alvorlig tillidskrise.

»Vi har i årets løb set sager, hvor vi i sektoren har begået så alvolige fejl, at der er tale om brud på den kontrakt med samfundet, vi som banker og kreditinstitutter, har til opgave at leve op til. For de fejl vil vi som samlet sektor gerne sige undskyld. Til vores kunder. Og til samfundet,« sagde Michael Rasmussen.

Formanden opfordrede sektoren til at kigge indad.

»Vi skal gøre op med os selv, om vi laver forretninger, der ikke kan forklares og forsvares - og hvis svaret er ja, så skal man ikke lave de forretninger. Det gælder alt, herunder i forhold til hvidvask, skat og udbytte«, lød det fra Michael Rasmussen.

Erhvervsminister Rasmus Jarlov (K) holdt også tale mandag, og han garanterede, at regeringen kommer til at gennemføre flere foranstaltninger for at dæmme op for hvidvask.

»Sagen (Danske Banks hvidvasksag, red.) har vakt opsigt verden rundt, og der er ingen tvivl om, at den har skadet hele den danske finanssektors omdømme, og dermed også Danmarks,« sagde ministeren.