Microsoft køber Netscape

Den gamle konge af Internet er nu i konkurrentens hænder. Kun selve navnet har Microsoft ikke fået fingrene i.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Symbolikken er til at tage og føle på, efter at den amerikanske softwaregigant Microsoft som led i en større handel har købt Netscape - datidens konge af Internet og den direkte årsag til Microsofts intense satsning på Internet Explorer.

Microsoft har købt flere end 800 patenter for omkring syv milliarder kroner af amerikanske AOL (America Online), som er en del af Time-Warner og blandt USAs største netudbydere. AOL er økonomisk presset og har derfor solgt ud af sin omfattende patentpulje.

Handelen omfatter også teknologien bag Netscape, som skabte gennembruddet for at kunne bruge Internet rent grafisk, og som nærved 90 procent af verdens internetbrugere anvendte i midten af 1990erne. Microsoft køber dog ikke selve navnet Netscape, som AOL stadig ejer.

Vendepunktet for den daværende konge af Internet kom, da IT-giganten Microsofts stifter, Bill Gates, erkendte, at han havde uret ved at mene, at Internet var et forbigående fænomen, som Microsoft ikke skulle interessere sig for. Da først det gik op for ham, at sådan blev det ikke, satte Microsoft massivt ind med sin Internet Explorer.

IT-giganten udnyttede lanceringen af Windows 95 til at lade Internet Explorer være en del af den pakke, man fik med af andre programmer, når man købte ny computer. Før Windows 95 havde styresystemet Windows været en overbygning på det gamle MS-DOS uden særligt indbydende, grafisk brugerflade.

Netscape holdt stand i lang tid, men Microsofts Windows slog mere og mere igennem og trak Internet Explorer med sig.

Urimeligt, sagde Netscape-udvikler Marc Andressen og de andre Netscape-folk, som byggede Netscape på den programkode, de havde udviklet til Mosaic, der var den første, egentlige netbrowser, udtænkt i 1992. Den første version af Netscape kom i 1994.

Slagsmålet mellem Netscape og Internet Explorer blev blodigt - og langvarigt. Det medførte klager til konkurrencemyndighederne over Microsofts monopolistiske optræden, men sagsbehandlingen var så langsommelig, at Netscape aldrig formåede at genvinde sit oprindelige publikum, da afgørelsen endelig faldt.

En anden grund til, at Internet Explorer fik fat i markedet, var, at Netscape fra version 4 i 1997 begyndte at kræve penge - 15 dollars - for at bruge programmet. Tidligere havde det været gratis. Og da Netscape igen gik gratisvejen, var løbet kørt.

Netscape som program blev aflivet for fem år siden, i 2007, men teknologien bag lever videre, heriblandt de patenter, som folkene bag tog på deres opfindelse. Version 9 af Netscape blev den sidste.

Ifølge nettjenesten ZDNet har Netscape blandt andet patent på krypteringsteknologien SSL, cookier og Javascript-programmeringssproget.