Medie: Swedbanks danske topchef fyrede direktør efter kritisk rapport

Mistanke om massiv hvidvask ramte i sidste uge den svenske storbank Swedbank med danske Birgitte Bonnesen som administrerende direktør. Nu har et svensk medie afsløret, at den danske topchef i 2016 fyrede den ansvarlige for en rapport, der netop påpegede udfordringer med kontrol af hvidvask.

Swedbank med danskeren Birgitte Bonnesen som topchef har flere gange hævdet, at storbanken ikke havde udenlandske kunder, der kanaliserede penge gennem banken, men er nu blevet filtret ind i massive anklageer om netop hvidvask. Fold sammen
Læs mere
Foto: 11860 Hossein Salmanzadeh/TT
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sveriges ældste bank Swedbank har ligget lunt i ly, mens sager om hvidvask har ramlet ned over dens to nordiske kolleger Danske Bank og Nordea.

Men nu er freden forbi for banken, der har danske Birgitte Bonnesen som topchef.

I sidste uge afslørede svensk TV, hvordan milliarder af kroner er blevet kanaliseret gennem Swedbank til eksotiske destinationer som De Britiske Jomfruøer og Belize.

Nu har det svenske erhvervsmedie DI.se afsløret, at der allerede i 2016 landede en kritisk rapport på Birgitte Bonnesens bord, der påpegede, at banken ikke havde styr på hvidvaskkontrollen i den baltiske forretning.

Svaret fra Birgitte Bonnesen var ifølge DI.se at fyre den ansvarlige for rapporten, Viveka Strangert. Hun var chef for den afdeling, som skulle sørge for, at banken efterlevede gældende regler og lovgivning – en såkaldt »chief compliance officer«.

Birgitte Bonnesen var selv chef for den baltiske forretning frem til 2014, og ifølge DI.ses unavngivne kilder skulle hun have taget kritikken personligt og var angiveligt vred over, at Viveka Strangert havde fremlagt en så grundig kritik over for bestyrelsen.

Swedbank afviser, at rapporten var skyld i Strangerts fyring.

Hvidvasksagen mod Swedbank eksploderede i sidste uge. Det var Sveriges Televisions undersøgende TV-program Uppdrag Granskning, der havde fået adgang til og analyseret hemmelige banktransaktioner. Det drejede sig om interne dokumenter, som blandt andet beskrev transaktioner mellem Danske Bank og Swedbank fra det tidspunkt, hvor Danske Bank købte sig ind i Baltikum, til 2015, hvor afdelingen for ikke-estiske kunder blev lukket ned.

Swedbank blev i sidste uge filtret ind i en markant hvidvaskskandale. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ints Kalnins.

Uppdrag Granskning har identificeret over 1.000 Swedbank-kunder, der har konto i Baltikum men har base i lande, som er kendt fra Danske Banks omfattende hvidvaskskandale. Der løber ifølge Uppdrag Gransknings analyse cirka 60 milliarder svenske kroner eller godt 42 milliarder danske kroner igennem de mest mistænkelige af disse konti.

Seneste udvikling i sagen er, at banken nu viser sig nu, at have forbindelse til beskidte penge i toppen af det politiske magtapparat i Østeuropa. Ukraines tidligere præsident, Viktor Janukovitj, der er dømt for landsforræderi i Ukraine, har brugt storbanken Swedbank til at kanalisere et stort millionbeløb ud af landet. Det viser en ny afsløring af mistænkelige pengestrømme, som det undersøgende TV-program Uppdrag Granskning og SVT Nyheter står bag.

De suspekte transaktioner fandt sted i 2011, da 3,7 mio. euro eller knap 28 mio. danske kroner blev overført via selskabet Vega Holding Limited, der har konto i Swedbank. Pengene kommer ifølge en ukrainsk anklager, som har undersøgt Viktor Janukovitj i en formodet bestikkelsessag.

Swedbank havde i forbindelse med beskyldningerne om hvidvask hyret revisionshuset EY til at komme til bunds i sagen. Men allerede tirsdag blot fem dage efter ansættelsen fyrede Swedbank EY, da de danske myndigheder nu ser på EYs rolle i Danske Banks hvidvasksag.