Efter afsløring: Svensk storbank styrtbløder på børsen

Adm. direktør i Swedbank har forsøgt at berolige investorer, efter mistanken om hvidvask i bankens baltiske filial kom frem onsdag. Aktierne er i skrivende stund banket ned med mere end 20 procent siden afsløringen.

Foto: Ints Kalnins/Ritzau Scanpix

I går led Swedbank under blodrøde tal på børsen. En tendens, der er fortsat torsdag, hvor bankaktien i dag har rundet et samlet tab på mere end 20 procent, siden SVT onsdag morgen kunne fortælle, at storbanken er centrum for en ny bankskandale om mulig hvidvask, der trækker tråde til Danske Bank.

Ifølge den svenske TV-station er store mistænkelige pengestrømme gået gennem Swedbank til konti på De Britiske Jomfruøer og i Belize. Der er angiveligt tale om 40 milliarder svenske kroner.

Mens Swedbanks danske topchef, Birgitte Bonnesen, ikke ønskede at stille op til interview over for SVTs Uppdrag Granskning i første omgang, indkaldte banken efterfølgende til en telekonference, hvor topchefen fastholdt, at bankens anti-hvidvaskprocedurer er i orden.

»Vi har og har altid haft en meget systematisk tilgang til økonomisk kriminalitet, og vi har en nultolerance. Når vi opdager noget mistænkeligt, meddeler vi det til myndighederne. Og vi beder kunden om at forlade banken,« sagde hun.

Birgitte Bonnesen har dog tilsyneladende ikke haft held med at berolige investorerne.

Torsdag er nedturen således fortsat for den svenske storbank, og omkring kl. 12.30 kan selskabet notere sig et fald i aktiekursen på mere end otte procent, mens faldet onsdag var endnu større.

Swedbanks næststørste investor, Folksam Group, har til mediet Bloomberg udtalt, at de tager beskyldningerne om hvidvask »meget alvorligt«, og at de forventer, at banken i nærmeste fremtid løfter sløret for detajlerne i sagen. Folkesam Group ejer syv procent af banken.

Ligeledes har Ramsay Brufer, chef for virksomhedsledelse i Alecta AB, der ejer fem procent af banken, reageret overfor Bloomberg i en email og skrevet, at »hvidvask af penge er en af de største udfordringer, banksektoren har i dag,« og at »det er en forbrydelse, vi (Alecta AB) tager meget alvorligt.

Har tidligere lagt afstand til Danske Bank

Swedbank er Sveriges ældste bank, og adm. direktør Bonnesen har tidligere - i forbindelse med Danske Banks skandale i Baltikum - forsikret om, at Swedbank ikke havde noget at gøre med de mistænkelige pengestrømme. Swedbank er »en lokal virksomhed for almindelige mennesker og selskaber,« har hun forklaret. I den forbindelse lagde hun stor afstand til Danske Bank:

»Det er vigtigt at påpege i forhold til den hvidvasksag, som vi ser hos en af vores konkurrenter i Estland, at Swedbank er fuldstændig anderledes,« sagde hun.

Sikkert er det dog, at investorerne med gårsdagens nyhed ikke har taget varmt imod topchefens forsikringer.