Mærsk higer efter afklaring om gyldent oliefelt

Mærsk-topchef Nils Smedegaard Andersen lægger ikke skjul på, at han gerne ser en hurtig afklaring i forhold til, om det danske selskab får lov til at fortsætte som operatør på det store Al-Shaheen-felt i Qatar, hvor Mærsk siden 1992 har hentet store mængder olie.

Mærsk-topchef Nils Smedegaard Andersen lægger ikke skjul på, at han gerne ser en hurtig afklaring i forhold til, om det danske selskab får lov til at fortsætte som operatør på det store Al-Shaheen-felt i Qatar, hvor Mærsk siden 1992 har hentet store mængder olie. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

A.P. Møller Mærsk er blevet placeret i en grim venteposition af det store statsejede Qatar Petroleum, som i sidste uge meldte ud, at det danske selskab ikke kan tage for givet, at det kan fortsætte med at operere på Al-Shaheen-feltet, der har været en guldgrube for Maersk Oil siden 1992. Olien fra Qatar står alene for omkring 40 pct. af Maersk Oils samlede årlige olieproduktion.

Qatar Petroleum har overraskende for mange valgt at sende oliekoncessionen i udbud i stedet for automatisk at forlænge samarbejdet med Maersk Oil, der sidder på kontrakten frem til 2017.

Topchef Nils Smedegaard Andersen lægger ikke skjul på, at han håber at få en afklaring hurtigst muligt. A.P. Møller Mærsk kan i værste fald blive tvunget til at ændre hele sin strategi for olieforretningen.

»Foreløbig har vi ikke fået nogen indikation fra Qatar om, hvilken tidshorisont der er sat på det. De har meddelt, at de vil sende det i udbud, det afventer vi så. Alle indikationer, vi får fra Qatar, er, at man er meget tilfreds med vores indsats dernede, og at man gerne fortsat ser os som operatør. I tider med transparens og den slags ting må man jo have forståelse for, at de har valgt at sende det i udbud. Det accepterer vi selvfølgelig,« siger Nils Smedegaard Andersen på en telekonference onsdag morgen.

Mærsk-topchefen lægger ikke skjul på, at det er en kæmpe streg i regningen for det danske selskab, hvis kontrakten skulle ende i hænderne på en anden operatør.

»Hvis vi mod forventning ikke skulle blive forlænget i Qatar, så vil vi jo selvfølgelig gerne have det at vide så hurtigt som muligt, så vi kan flytte vores investeringer over til andre aktiviteter. Det er klart, at hvis vi går ud af Qatar i 2017, vil det selvfølgelig på den korte bane påvirke vores produktionsvolumen ganske betydeligt. Det kan vi jo ikke lige gå ud at omstille til noget andet på den korte bane. Så selvfølgelig må det have konsekvenser for virksomheden, men det må vi jo leve med og indrette os på,« siger Nils Smedegaard Andersen.