Lasse Lindblads advokat er tilfreds med Capinordic-dom

Advokat Morten Samuelsson hælder til at anke til Højesteret, hvor en enklere og mindre omfangsrig sag om ni konkrete låneengagementer kan snittes til. Også Finansiel Stabilitet er godt tilfreds, men oprydningsselskabets direktør, Henrik Bjerre Nielsen, udelukker alligevel ikke at anke.

Tidligere bankdirektør i Capinordic Bank Henrik Juul er sammen med Lasse Lindblad tiltalt i en ny retssag, som begynder efter efterårsferien. De to er tiltalt for at have ydet uansvarlige lån. Arkivfoto: Sara Gangsted Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fredagen begyndte godt for de to tidligere bestyrelsesmedlemmer i den krakkede Capinordic Bank. Lidt i ni drak finansmanden Lasse Lindblad og advokat Claus Ørskov deres obligate kop kaffe på Café Mormor over for Østre Landsret sammen med deres advokat Morten Samuelsson. Der blev joket galgenhumoristisk, men fortrøstningsfuldt, inden de krydsede Bredgade til landsrettens tunge egetræsdør.

Skråt over for Café Mormor havde det statslige oprydningsselskab Finansiel Stabilitets advokater forfrisket sig med latte på en anden café, og chefadvokaten Carsten Fode og hans aarhusianske team så veloplagte ud ligesom oprydningsselskabets anden advokat, Kammeradvokatens Boris Frederiksen, der ventede på kollegerne i retssalen.

Thi kendes for ret

Kort efter ramlede det hele tilsyneladende for Capinordic-siden. »Thi kendes for ret ...« indledte retsformanden og oplæste landsrettens dom. De tre Capinordic-folk, inklusive tidligere bankdirektør Henrik Juul, som ikke var mødt op, blev idømt en erstatning på over 90 mio. kroner for uforsvarlig långivning i ni konkrete lånesager.

Claus Ørskov blev bleg bag solbrændtheden, og Lasse Lindblad var mere sammenbidt end sædvanlig, da de to hurtigt forlod retssalen sammen med Morten Samuelsson, som fik sagt i forbifarten, at han ikke havde forventet, at Østre Landsret ville slå ned på så mange udlånsengagementer,

Til gengæld var der glæde blandt Finansiel Stabilitets advokater og ansatte, som var mødt op for at høre domsafsigelsen. Ingen af dem ville udtale sig til pressen, men både smil og kropssprog talte et tydeligt sprog.

Godt nok havde Finansiel Stabilitet krævet 400 mio. kroner i erstatning, og godt nok fastsatte Østre Landsrets tre dommere enstemmigt »kun« erstatningskravet til 90,5 mio. kroner – men oven i kom procesrenter og lidt sagsomkostninger, så den samlede regning til de tre tidligere Capinordic-folk endte på omkring 130 mio. kroner. Nok til at statuere et eksempel.

Finansiel Stabilitet er tilfreds

Chefen for Finansiel Stabilitet, Henrik Bjerre-Nielsen, erklærer sig umiddelbart tilfreds med dommen: »Hver gang vi har overtaget en bank, så har vi undersøgt, om der var grundlag for at køre en sag. Det har vi fundet i syv ud af tolv tilfælde. Nu er vi så færdige – i hvert fald i første instans – med den første sag af de syv, og den har fået et resultat, som vi finder tilfredsstillende,« siger han.

»Vi har lagt vægt på, at vi kunne få gjort et personligt ansvar gældende, og at det var for et betydeligt millionbeløb, og det har vi opnået. Selv om vi ikke fik de 400 mio. kroner, som vi gik efter, er der alligevel tale om et betydeligt millionbeløb, og jeg ved ikke, om de dømte havde kunnet betale de sidste 300 mio. kroner alligevel.«

Capinordic-folkenes advokat Morten Samuelssons humør er også blevet bedre, efter at han havde fået læst og diskuteret dommen med Mogens Gaarden, som er advokat for Henrik Juul:

»Mogens Gaarden har det meste af dagen måttet lægge bånd på vores egen tilfredshed. Vi har fået medhold i mange ting, men det kan man ikke give udtryk for over for klienter, som er blevet idømt en stor erstatning,« forklarede han til Berlingske fredag eftermiddag.

Nederlag om ledelsens ansvar

»Dommen er et nederlag for Finansiel Stabilitets generelle synspunkter om bankledelsers ansvar for bankernes sammenbrud. Landsretten afviser Finansiel Stabilitets påstand om, at Capinordic Bank generelt blev drevet uforsvarligt, og at ledelsen var skyld i bankens konkurs. Det afgørende er nemlig, om de konkrete lån var bankmæssigt forsvarlige. Der er ikke noget nyt i, at en bankledelse kan få erstatningsansvar, hvis der bevilges lån, som ikke er forsvarlige. Hvornår tabsrisikoen ligger ud over det forsvarlige, afhænger af et konkret skøn i de enkelte tilfælde. Det skøn er i de fleste låneengagementer faldet ud til vores fordel. Men i ni tilfælde er skønnet gået mine klienter imod,« siger Morten Samuelsson.

Capinordic-folkenes advokat har efter den første gennemlæsning af dommen fundet flere faktuelle misforståelser i de ni låneengagementer, som landsretten kritiserer. I et tilfælde har landsretten noteret en for høj lånerestgæld på et foranstående lån, hvilket havde betydning for boniteten af Capinordic Banks sikkerhed. I andre tilfælde har landsretten en anden vurdering af konkret risiko end den, han mener, er rigtig.

»Finansiel Stabilitet gjorde sagen meget stor. Vi måtte gennemgå omkring 50 komplicerede låneengagementer og transaktioner samt alle bankens generelle forhold. Med så mange oplysninger er det ikke underligt, at der er steder i en i øvrigt meget omhyggelig og velskrevet dom, hvor vi ikke er enige i oplysningerne og vurderingerne,« siger Morten Samuelsson.

Fire uger på pinebænken

Han hælder til at anke dommen til Højesteret, mens Henrik Bjerre ikke afviser, at Finansiel Stabilitet vil gøre det samme, når oprydningsselskabet har vurderet dommen nærmere.

»Hvis vi anker, kan vi snitte en overskuelig sag til, der drejer sig om ni konkrete udlånsengagementer og få rettet op på misforståelserne. Landsrettens skøn beror flere steder på en hårfin balance, som kan ændres til vores fordel,« siger Morten Samuelsson.

Hvis Finansiel Stabilitet anker, kan oprydningsselskabet vælge at begynde hele sagen forfra i Højesteret. Parterne har fire uger til at overveje deres beslutning.