Kolind: Min opbakning er smuldret

Lars Kolinds opbakning i bestyrelsen er forduftet efter bogen om magtskiftet i den hæderkronede virksomhed.

Lars Kolind er nu forhenværende bestyrelsesformand i Grundfos efter uenigheder i bestyrelsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Henriksen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Lars Kolinds farvel til formandsposten i Grundfos er er direkte udløst at den biografi om Niels Due Jensen, som udkom i efteråret.

Forud for farvellet går også et par år med en proces, hvor et generationsskifte i virksomheden har været i fokus.

"Selvom bogen tegner et billede af en flot ledelsesindsats fra Niels Due Jensen - og den har jeg stor respekt for - så viser den også, at processen har været vanskelig, hvilket har genereret noget negativ omtale. Og i den forbindelse er den opbakning, jeg har haft i bestyrelsen smuldret, og det tager jeg konsekvensen af," siger Lars Kolind til Business.dk og minder om, at det altid gælder om at "kunne tælle til 90".

Bogen 'Arvtageren' er skrevet af Berlingske-journalist Birgitte Erhardtsen og fortæller historien om Niels Due Jensen mange år i spidsen for Grundfos. Bogen har skabt røre i bestyrelsen om forløbet i det generationsskifte, som fandt sted i virksomheden og resulterede i, at Kolind tog over som formand.

Lars Kolind mener ikke, at han kunne have gjort noget anderledes.
"Nej, det synes jeg egentlig ikke. Jeg har holdt fast på de helt almindelige regler for, hvordan man opfører sig som bestyrelse. Selvom jeg gerne ville have fortsat, ærgrer jeg mig ikke, men vil hellere fremhæve alt det gode, jeg har gjort i virksomheden," siger Lars Kolind og fastholder, at han har været garanten for god selskabsledelse i bestyrelsesarbejdet. Det lyder som om, at du mener, at de andre i bestyrelsen ikke arbejder ud fra god selskabsledelse? "Det må du spørge dem om," lyder Kolinds svar. Den tidligere bestyrelsesformand er samtidig ikke meget for at give gode råd til sin efterfølger. Men fastholder dog, at "man skal holde fast i sin integritet, ellers skal man ikke være der mere". Og på spørgsmålet om, hvordan man som formand skal navigere i samarbejdet med familien bag selskabet svarer han: "Den balance, der er i en virksomhed som Grundfos er, at familien skal levere kontinuiteten og videreføre værdier fra stifteren. Vi har netop gennemgået en proces, hvor vi har nyformuleret værdierne, og der var familien meget med. Ellers er det en helt normal virksomhed," siger han til Business.dk. Niels Due Jensen ønsker på nuværende tidspunkt ikke at kommentere Lars Kolinds afgang. Bogen Arvtageren udkom 11. november og udløste en sand mediestorm efter beskrivelsen af det indtil da ukendte opgør mellem Niels Due Jensen på den ene side og Lars Kolind og Niels Due Jensens to søstre og andre bestyrelsesmedlemmer på den anden side. Opgøret er endt med, at Niels Due Jensen blev presset bort fra formandsposten i Grundfos Holding og i stedet fik posten som formand for Poul Due Jensens Fond, som er hovedaktionær i Grundfos .

INFOshop: Derfor røg Lars Kolind ud Grundfos