iPhone-ejere henter ti mio. programmer til mobilen

En af de mest oversete features i den nye iPhone er allerede efter kun få dage nået op på millioner af brugere. De har nu hentet over 10 millioner mobilprogrammer fra Apples App Store.

Foto: Apple
Den ultraheftigt omtalte og stærkt hypede iPhone 3G, der blev sendt på markedet under stor virak i sidste uge, har allerede nu rundet endnu en milepæl. Telefonen blev kort efter lanceringen udsolgt over det meste af verden, og Apple annoncerede efterfølgende, at de allerede efter første weekend havde rundet en million solgte eksemplarer af den opdaterede iPhone.

Nu har Apple så også meddelt, at telefonens måske største nyskabelse - App Store - har rundet 10 millioner downloads. Det skriver det amerikanske magasin, Macworld.

Selv om Apples anden udgave af telefonen har været ventet med spænding i månedsvis, er der nemlig kun ganske få store revolutioner i iPhone 3G. Et nyt design, GPS og 3G hører til de nyskabelser, som har været mest omtalt.

Meget mindre omtalt er til gengæld Apples App Store, der i al sin enkelthed er en udvidelse af den eksisterende film- og musikbutik, iTunes Store. App Store ligger som en knap i telefonens interface, og trykker man på den, ryger man direkte ind i butikken, hvor man kan hente utallige gratis programmer - eller købe lidt mere avancerede programmer til telefonen for priser, der starter omkring seks kroner.

Dermed er telefonens anvendelsesmuligheder ikke begrænset af, hvad Apple har puttet i den, men kun af, hvad et stort udviklercommunity kan finde på af nye programmer og spil. App Store virker dog også på ældre iPhones, men her kræver det en softwareopdatering - og det er derfor uvist, hvor mange, der faktisk har adgang til App Store.

Da iPhonen blev lanceret var, trak det lange køer over hele verden, og i Danmark, hvor telefonen kun udbydes af Telia, var der udsolgt allerede få timer, efter at Telias butikker var åbnet. Det skyldes dog ikke alene stor efterspørgsel, men også, at der kun var et begrænset antal telefoner til salg.

Business.dk var selv troppet op i en Telia-butik i København for at købe en iPhone, da den blev frigivet den 11. juli, og her meddelte ekspedienten de mange ventende, at der kun var 48 eksemplarer til salg i butikken. Telia har dog ikke oplyst salgstal for telefonen i Danmark, ligesom at det heller ikke er meldt ud, hvornår der kommer nye leverancer af iPhonen.

Det har hele tiden været muligt at hente programmer fra nettet til de fleste moderne telefoner - og blandt andet mobilbrowseren Opera hører til blandt de mobil-applikationer, der har en rimelig succes. Derfor er der ikke isoleret set noget nyt i fænomenet - udover at Apple med App Store har sat det i system, og gjort det nemmere for forbrugerne at få fat i de mange mobilprogrammer.

Samtidig har udviklerne nemmere ved at få betaling for deres produkter via Apples systemer - men Apple napper dog også selv en bid af kagen.

En af de mest populære programmer i Apples App Store er det SEGA-udviklede Super Monkey Ball, hvor man bruger iPhones bevægelsesensorer til at kontrollere spillet med.

Business.dks egen test af telefonen viser da også, at der ikke er mange nyskabelser - og selv om særligt GPS-funktionen er meget anvendelig, er det netop App Store, der har trukket den største del af testerens opmærksomhed, da der her ligger en guldgrube af muligheder for at udvide iPhonen til en egentlig PDA.


Læs også:

De ti mest populære mobiler

De ti dyreste mobiltelefoner

SMSen blev undfanget på pizzeria i København

Her er fremtidens bærbare

Mini-PC med maxi-effekt