Her er tre scenarier for Magasins fremtid

Stormagasinkæden går en uvis fremtid i møde, efter kædens ejer er gået i rekonstruktion.

Magasin består af københavnervartegnet på Kgs. Nytorv og seks andre stormagasiner samt en webbutik. Arkivfoto: Anne Bæk/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Alt er oppe i luften, efter Magasins ejer, engelske Debenhams, er gået i rekonstruktion, og långivere og kreditorer har overtaget kontrollen med selskabet.

Her er tre scenarier for, hvad det kan komme til at betyde for Magasins fremtid.

Debenhams bliver solgt som en samlet pakke, og Magasin fortsætter som hidtil

Debenhams består hovedsageligt af over 150 stormagasiner, som ligger i Storbritannien. Derudover har koncernen en række datterselskaber som danske Magasin og dets syv stormagasiner samt webbutikken.

Debenhams' kurator vil efter alt at dømme forsøge at sælge Debenhams, og ifølge investeringsøkonom hos Nordnet Per Hansen, der længe har fulgt Debenhams, er det mest sandsynlige udfald, at Debenhams og selskabets datterselskaber bliver solgt som én samlet pakke.

»Magasin kører fornuftigt og er et godt kort at have på hånden. Det vil være a short term gain for long term pain at sælge Magasin fra. Det vil være mere fornuftigt at køre Magasin videre og sælge kæden på et senere tidspunkt, hvor der ikke vil være tale om et brandudsalg,« siger han.

Han henviser til, da Debenhams i sommer satte Magasin til salg, og kilder på det tidspunkt vurderede over for The Guardian, at Magasin ville kunne indbringe mellem 1,7 og 2,1 milliarder kroner ved et salg. I januar i år droppede Debenhams dog salgsprocessen, da det ikke var muligt at sælge til »den rette pris«.

I slutningen af marts bød Debenhams' storaktionær Mark Ashley 868 mio. kr. for Magasin i et forsøg på at tilføre Debenhams penge og redde sin investering og 30 pct. af aktierne. Det tilbud tog Debenhams ikke imod.

»Så er det realitisk, at de kan få mere for Magasin nu? Absolut ikke,« siger Per Hansen.

Magasin bliver solgt fra

Et andet muligt udfald af Debenhams' deroute er, at det ikke er muligt at finde en køber, som kan bruge hele selskabets »pakke«. Heriblandt de mange stormagasiner på et britisk detailmarked, der længe har været hårdt presset, og hvor nethandlen hurtigt har fået et større greb i de britiske forbrugere, end den har i de danske.

Derfor er det også et scenarie, at kreditorerne frasælger Debenhams' forskellige aktiver separat.

»Jeg tror ikke, der kommer til at ske noget med Magasin inden for den næste uge, måned eller år, medmindre man allerede har en køber, som vil give en god pris. Og det, tror jeg, er urealistisk, fordi Debenhams længe forgæves har forsøgt at sælge Magasin,« siger Per Hansen.

Han anerkender dog, at et salg kan komme på tale, hvis den nuværende plan om at lukke 50 stormagasiner og afskedige medarbejdere ikke virker.

Detailhandelsekspert Bruno Christensen tror heller ikke på, at Magasin bliver solgt fra separat. Men uanset hvem der ender med ejerskabet af den danske stormagasinkæde, forventer han, at den bliver kørt videre, som den er i dag.

»Magasin er et godt brand og i god økonomisk gænge, så det er ikke så sandsynligt, at det vil blive købt af en international kæde og skal skifte navn og udtryk,« siger han.

Selv om Magasin i seneste regnskab har tabt pusten, er kæden vokset massivt de seneste fem-ti år.

Debenhams går konkurs

Et tredje udfald er, at det ikke lykkes den udpegede kurator at lave en plan, der kan bringe Debenhams ud af de massive problemer, og at stormagasinkæden bliver nødt til at erklære sig konkurs. Dette er det værst tænkelige udfald, og det ses ifølge eksperterne som usandsynligt, at det vil ske foreløbigt.

»Man vil forsøge meget inden,« siger Bruno Christensen.

I tilfælde af konkurs vil Magasin også blive solgt fra til højestbydende, da det for kurator så vil handle om at få så meget i kassen til kreditorerne som muligt. Sker det, vil det gøre det lettere for køberen at få et tilfredsstillende afkast på et Magasin-opkøb.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Magasin.