Kriseramt britisk stormagasinkæde modtager købstilbud på Magasin

Magasins britiske ejer, der er i stor økonomisk krise, har modtaget et købstilbud på den danske stormagasinkæde.

Stormagasinkæden Magasins kriseramte ejer har modtaget et købstilbud fra den farverige, engelske detailkonge Mike Ashley, som også ejer fodboldklubben Newcastle United. Fold sammen
Læs mere
Foto: Anne Bæk

Magasins ejer, den engelske stormagasinkæde Debenhams, har længe haft store økonomiske udfordringer på det engelske detailmarked, hvor særligt discountbutikker og nethandlen løber med kunderne, mens gælden i selskabet vokser.

Det eneste overskudsgivende kort, som det engelske selskab har på hånden, er danske Magasin, der de seneste år er stormet frem. Og nu har Debenhams modtaget et købstilbud på Magasin, der har syv stormagasiner i Danmark. Det oplyser Debenhams til børsen i London.

Købstilbuddet kommer fra Debenhams' største aktionær, Sports Direct, der er ejet af den farverige, engelske detailkonge Mike Ashley, som også ejer fodboldklubben Newcastle United.

Buddet lyder på 100 mio. pund, eller 868 mio. kr., og det er en af flere løsninger, der er i spil for at få Debenhams' økonomi tilbage på sporet.

Storaktionær ville udskifte ledelsen

Købstilbuddet kommer som led i et kulørt slagsmål mellem Debenhams' ledelse og Mike Ashley. Ashley har tilbudt at låne Debenhams 1,3 mia. kr. (150 mio. pund) mod at udskifte hele ledelsen på nær finansdirektøren og gøre Mike Ashley til ny adm. direktør. I januar fik han sammen med en anden aktionær stemt bestyrelsesformanden og selskabets adm. direktør ud af bestyrelsen.

Som modsvar i kampen for ikke at afgive magten til Mike Ashley, har Debenhams' ledelse fremlagt løsningsmodeller, som den overvejer for at rejse ny finansiering. Debenhams forsøger at opnå en kapitalindsprøjtning på godt 1,7 mia. kr. (200 mio. pund) fra sine nuværende långivere.

Selskabet advarer fredag om, at løsningsmodellerne i værste fald kan resultere i, at de eksisterende aktionærer taber alt. Det får fredag aktien i Debenhams til at falde med 35 pct. til bare 1,89 pence.

Sideløbende har Mike Ashley altså præsenteret en alternativ plan om at købe Magasin ud af Debenhams. Hvis Debenhams mener, at Magasin er mere værd end de 100 mio. pund, han har budt, indbyder Sports Direct til drøftelser om værdiansættelsen.

Mike Ashley foreslår desuden at give Debenhams en etårig option på at købe den danske forretning tilbage til samme pris, som hans selskab Sports Direct giver her og nu. Samtidig vil han give lov til at finde en anden ejer til Magasin og få del i den ekstra sum, et nyt salg eventuelt kan indbringe i løbet af de kommende 12 måneder.

Debenhams annoncerede i sommer, at Magasin var til salg, og kilder vurderede over for The Guardian, at Magasin ville kunne indbringe mellem 1,7 og 2,1 milliarder kroner ved et salg. I januar i år droppede Debenhams dog salgsprocessen, da det ikke var muligt at sælge til »den rette pris«.

Mike Ashley ejer sportskæden Sports Direct og fodboldklubben Newcastle. I august blev han også ejer af den økonomiske trængte stormagasinskæde House of Fraser. Fold sammen
Læs mere
Foto: Peter Nicholls.

Over alt i de vestlige lande er stormagasiner i krise, og kæder som engelske House of Fraser og amerikanske Sears lukker butikker på stribe, mens danske Illum har kørt med underskud i seks år.

Den eneste undtagelse fra stormagasinernes deroute er danske Magasin, der de seneste ti år er blomstret og vokset massivt. I det forskudte regnskabsår 2017/2018 lød Magasins omsætning på 2.821 millioner kroner, mens driftsresultatet var 165 mio. kr.

Alene sidste år måtte Debenhams komme med tre nedjusteringer af forventningerne til resultatet, og i oktober præsenterede selskabet det dårligste regnskab i dets 240-årige levetid. Underskuddet før skat lød på 4,2 milliarder kr.

Selskabet har en gæld på 4,5 mia. kr. En stor del skal være betalt inden næste år.