Magasin-ejer balancerer på afgrundens rand

Den britiske stormagasinkæde Debenhams, der ejer Magasin, er tæt på at blive overtaget af kreditorer, efter at man har afvist en milliardstor redningsplanke fra storaktionær.

Debenhams forretning på Oxford Street i London. Stormagasinkæden, der også ejer danske Magasin, er i store økonomiske vanskeligheder og risikerer at måtte svigte sine aktionærer gevaldigt med en særlig type aftale. Fold sammen
Læs mere
Foto: Simon Dawson / Reuters / Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Debenhams er meget tæt på at blive overtaget af stormagasinkædens egne kreditorer. Magasin-ejeren balancerer således ifølge flere britiske medier på denne finansielle rand, efter at virksomheden har afvist en pengeindsprøjtning fra storaktionæreren Sports Direct.

Debenhams har i lang tid kæmpet med enorme udfordringer på det engelske detailmarked, hvor særligt discountbutikker og nethandlen løber med kunderne. Alt imens bliver gælden i selskabet bare ved med at vokse og vokse.

Det er denne finansielle byrde, som selskabets skuldre ikke længere kan bære. Kreditorerne, ført an af en række banker, presser på for at sikre sig, at gælden på mere end seks mia. kroner kan inddrives. Og nu nærmer der sig den situation, at Debenhams indgår en særlig administrationsaftale, hvor kreditorerne overtager styringen, og aktierne mister deres værdi.

En lang kamp

For at undgå dette har Sports Direct og dennes ejer, Mike Ashley, kæmpet en lang kamp. Senest har den britiske rigmand, der ejer knap 30 procent af Debenhams, indvilliget i at garantere en kapitalindsprøjtning fra eksisterende aktionærer på 1,3 mia. kroner. Men det blev mandag aften afvist af Debenhams.

Mike Ashley havde én anden mulighed, og det var at komme med et decideret købstilbud på den britiske detailkæmpe. Det har han imidlertid ikke gjort. Han har dog tidligere forsøgt en lang række andre tiltag for at sikre sig, at den aktieandel, som han skulle have erhvervet sig for samlet set 1,3 mia. kroner, ikke blev fuldstændig værdiløs. Blandt andet fremsatte han i marts et købstilbud på Magasin. Det danske islæt er desuden det eneste overskudsgivende kort, som det engelske selskab har på hånden, og Mike Ashley bød 100 mio. pund eller knap 870 mio. kroner for de syv danske stormagasiner.

Det blev dog ikke til noget, og nu ser tiden til at være meget tæt på at være løbet ud for Mike Ashley og de øvrige aktionærer i Debenhams. I stedet tager bankerne over, og der er forlydender om, at omkring 50 af kædens 165 butikker skal lukkes i en proces, der forventes at slutte efter julen. Der er ikke forlydender om Magasins skæbne.