Magtkamp hos Magasins ejer: Britisk rigmand sparker topchef og formand ud af bestyrelsen

Rigmanden Mike Ashley, som blandt andet ejer fodboldklubben Newcastle, drog fordel af et skidt fremmøde på en generalforsamling for den britiske detailhandler Debenhams og smed selskabets topchef og bestyrelsesformand ud af bestyrelsen.

Den engelske rigmand Mike Ashley ejer blandt andet fodboldklubben Newcastle United, hvor fans har protesteret mod hans ledelse af klubben. Fold sammen
Læs mere
Foto: SCOTT HEPPELL
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Torsdag blev der udført et kup mod toppen af Debenhams, som ejer Magasin du Nord.

Et skidt fremmøde på generalforsamlingen for den britiske detailhandel betød, at rigmanden Mike Ashley i samarbejde med en indisk rigmand kunne smide bestyrelsesformand Ian Cheshire, og adm. direktør, Sergio Bucher ud af bestyrelsen.

Det skriver The Guardian.

Mike Ashley og den indiske forretningsmand Micky Jagtiani, som ejer henholdsvis knap 30 pct. og syv pct. af aktierne i Debenhams, fik fuld valuta for deres stemmeandel, som til generalforsamlingen endte med at udgøre 56 pct.

Ifølge en pressemeddelelse trak bestyrelsesformand Ian Cheshire sig selv, da det stod klart, at Ashley og Jagtiani ville stemme imod ham, mens adm. direktør Sergio Bucher blev stemt ud.

»Sergio Bucher blev ikke genvalgt til bestyrelsen i Debenhams plc hovedsageligt som følge af stemmerne fra de samme to største aktionærer. Med undtagelse af disse to aktionærer stemte omkring 99,6 pct. for, at Sergio at skulle fortsætte i bestyrelsen,« lyder det i pressemeddelelsen.

Mike Ashleys ejer sin andel i Debenhams gennem selskabet Sports Direct, som han stiftede i 1982. Sport Direct er Storbritanniens største sportsforretning med over 500 butikker på verdensplan.

Ifølge The Guardian har Ashley gennem længere tid lagt pres på ledelsen i det gældsplagede Debenhams, som for nylig rapporterede, at salget var skrumpet med knap seks pct. de seneste måneder af 2018.

Mike Ashley ønsker angiveligt et tættere samarbejde mellem Debenhams og stormagasinkæden House of Fraser, som Ashley købte i august.

Sports Direct skal ifølge BBC have fået afvist et tilbud om at investere yderligere 330 mio. kroner i virksomheden, som indtil videre har opgivet at sælge Magasin du Nord, da tilbuddene ikke har været gode nok.

Før generalforsamlingen torsdag bekræftede Sergio Bucher, at Debenhams forhandler med kreditorer om kreditgrænsen, der i øjeblikket ligger på omkring 4,3 mia. kroner.

Debenhams planlægger at lukke 50 af sine 165 butikker i løbet af de næste fem år.