Her er personerne, der får magten i et af Danmarks største forretningsimperier

FRA ARKIVET. Lars Larsen, der fredag har meddelt, at han giver tøjlerne videre pga. sygdom, har brugt de seneste ti år på at planlægge generationsskiftet. Familien og en nyoprettet fond skal fremover styre de 2.700 butikker og 23.000 medarbejdere.

»Købmanden bag købmanden« er adm. direktør for Jysk Group, Jan Bøgh, tidligere blevet kaldt. Han fortsætter i chefstolen, men skal nu referere til en ny bestyrelsesformand. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bo Amstrup

Da Lars Larsen fredag trak sig fra livsværket på grund af alvorlig kræftsygdom, betonede han hvor vigtigt det er, at han allerede har den ledelse på plads, der nu skal udstikke kursen for et af Danmarks største forretningsimperier.

Selv om tilbagetrækningen kommer tidligere, end købmanden selv havde regnet med, har Danmarks fjerderigeste mand nemlig de seneste ti år arbejdet på planerne for generationsskiftet i Jysk-koncernen, der sidste år havde en omsætning på 27 mia. kr.

Berlingske går her i dybden med, hvem stifteren sætter sin lid til skal stå i spidsen for de »gode tilbud« og 2.700 butikker i 52 lande.

Søn bliver bestyrelsesformand

Lars Larsens søn, Jacob Brunsborg, overtager posten som bestyrelsesformand for Jysk-koncernen. Han har sammen med søsteren, Mette Brunsborg, længe siddet i bestyrelsen og haft en ejerandel. I 2017 gav købmanden desuden sine fire børnebørn en ejerandel

Selvom 47-årige Jacob Brunsborg ikke har fyldt meget i offentligheden, er han kommet i Jysk, siden han kunne starte en pudekamp, har Lars Larsen tidligere udtalt.

Siden 1999 har Brunsborg formelt været en del af Jysk-koncernen. Først som indkøbsdirektør, senere som brand director, mens han siden 2006 har arbejdet fuldtid med sine bestyrelsesposter og forretningsudvikling i Jysk Holding.

Sønnen, der er uddannet akademiøkonomm, er også involveret i en række af Lars Larsen andre aktiviter og blev blandt andet adm. direktør for golfsatsningen Himmerland, Golf & Spa Resort, i september sidste år.

Jacob Brunsborg, Lars Larsens søn, tilbage i 2005. Fold sammen
Læs mere
Foto: PALLE HEDEMANN.

Jacob Brunsborg understreger i en pressemeddelelse, at de enkelte virksomheder i Lars Larsen Group er kendetegnet ved »stærke selvstændige ledelser«, og derfor vil han i første omgang koncentrere sig om familien.

»Lige nu vil jeg fokusere på at støtte mine nærmeste i denne svære tid, og derfor vil jeg heller ikke komme nærmere ind på mine planer med formandsposten,« siger han.

Fond skal kontrollere beslutninger

I 2016 stiftede Lars Larsens en fond, hvis bestyrelse får stor indflydelse på væsentlige beslutninger, nu hvor han ikke selv sidder for bordenden længere.

Familien vil fortsat eje mere end 90 pct. af Jysk, mens fonden får en lille ejerandel. Til gengæld skal den involveres i alle væsentlige beslutninger angående Jysk.

»Jeg har set nok elendigheder omkring de gamle systemer, hvor det altid er den førstefødte, der skal overtage en virksomhed. Og det ville da være meget mærkeligt, hvis det lige skulle være den bedste. Så for at forsvare min virksomhed og gøre den bedre og bedre, så står der også, at en fondsbestyrelse med forretningsfolk skal sørge for, at det er de bedste, der sidder på de forskellige poster uden hensyn til familierelationer. Sådan skal det altid være,« sagde Lars Larsen i 2016 om beslutningen om at oprette fonden.

»Jysk er også mit barn. Den skal også have sin del af arven. Og den får langt den største del. Det er i fuld forståelse med mine to børn. De skal nok få, så de lever godt, det er der ingen problemer i. Men de skal acceptere, at det først og fremmest er Jysk, der skal bruge økonomien for at få os gjort worldwide,« tilføjede han.

Han har dog senere slået fast, at det hele tiden har været vigtigt, at Lars Larsen Group fortsætter som en familieejet koncern.

Lars Larsen sammen med hustruen, Kristine Brunsborg. Her til fest i Musikhuset i Aarhus i anledning af dronningens 75-års fødselsdag. Fold sammen
Læs mere
Foto: NORDE ERNST VAN.

»I modsætning til hvad enkelte medier tidligere har antydet, handler det absolut ikke om, at jeg ikke har tillid til mine børn. Tværtimod kommer de også fremover til at spille en nøglerolle, præcist som det er tilfældet i dag, hvor de begge sidder i bestyrelsen for Jysk Holding,« udtalte Lars Larsen, da fonden i 2017 blev godkendt.

Ud over at være med til at sikre, at Lars Larsen Group forbliver en stærk koncern, får fonden også til opgave at uddele midler til gode formål.

Lars Larsen har indtil nu siddet i fondens bestyrelse sammen med sin kone, Kristine Brunsborg. Bestyrelsen­s øvrige medlemmer er adm. direktør i Jysk Holding, Hans Henrik Kjølby, advokat Uffe Baller samt erhvervsmanden Vagn Iversen.

Købmanden bag købmanden

Lars Larsen, der nu går af som bestyrelsesformand, var frem til 2000 også adm. direktør for den nordiske del, Jysk Nordic.

Siden årtusindskiftet har 59-årige Jan Bøgh været adm. direktør for selskabet og stået for driften. Han er tidligere blevet kaldt »købmanden bag købmanden« og har fået æren for med stor succes at føre Jysk ind i det nye århundrede.

Jan Bøgh har hidtil kun siddet i chefstolen hos Jysk Nordic, men står nu i spidsen for sammenlægningen af de to selskaber – henholdvis Jysk Nordic, der driver 1.287 butikker i 20 lande, og det tyske selskab Dänisches Bettenlager, der driver 1.283 Jysk-butikker i syv lande.

Bøgh har samtidig fået til opgave at ekspandere kraftigt. Således meddelte Lars Larsen i 2015, at Jysk inden for en årrække skal op på 5.000 butikker. I dag har koncernen 2.700.

Lars Larsens regnedreng

Også Henrik Kjølby, der siden 2015 har været adm. direktør for holdingselskabet Lars Larsen Group, fortsætter i spidsen for selskabet, der administrerer Jysk Group, samt Lars Larsens mange andre aktiviteter som golf, sushirestauranter og møbelkæder.

Hans Henrik Kjølby kom allerede om bord i den jyske virksomhed i 1987, og mens han ikke har gjort sig synderligt bemærket i offentligheden, har han formået at gøre opmærksom på sig selv på de indre linjer i Jysk-organisationen og har tidligere fået tilnavnet »Lars Larsens regnedreng«. En regnedreng, der altså også sidder i fondens bestyrelse.